Vodu na Školsko!

Vodu na Školsko!

Danas smo obilježili Svjetski Dan voda. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je voda za mir. Jeste li znali da je čak tri puta veća mogućnost da dijete u ratu izgubi život zbog prljave vode nego zbog nasilja?  Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres , poručio nam je sljedeće:

„ Naš svijet je u nemirnim vodama. Sukobi bjesne, nejednakost je raširena, zagađenje i gubitak bioraznolikosti su rašireni, a, dok čovječanstvo nastavlja sagorijevati fosilna goriva, klimatska kriza se ubrzava smrtonosnom snagom – dodatno prijeteći miru.

…U međuvremenu, onečišćenje i prekomjerna potrošnja ugrožavaju dostupnost svježe i čiste vode o kojoj ovisi cijeli život. Sve manje zalihe mogu povećati konkurenciju i rasplamsati napetosti među ljudima, zajednicama i državama. To povećava rizik od sukoba. Suradnja država u zaštiti vode može osnažiti i održati mir.“

Pravo na vodu, kako su ga Ujedinjeni narodi  prepoznali, daje pravo svakome na dovoljnu količinu sigurne i financijski dostupne vode za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. No, više od 2 milijarde ljudi diljem svijeta ona nije dostupna. Na sreću, Hrvatska  s prosječnih 29.200 kubnih metara vode po stanovniku zauzima 1. mjesto među članicama Europske Unije i čak je ispred Švedske i Finske.

Današnji dan su učenici ZAG grupe (Zajednica aktivnih građana) predstavili projekt ” Vodu na Školsko! ” dijeleći letke te prikupljajući potpise za ostvarivanje prava na besplatnu pitku vodu na našem školskom igralištu. Besplatnu pitku vodu bi ostvarili kako za nas Titušovce tako i za  i sve u kvartu koji koriste igralište. Likovna skupina prof. Antolović je napravila veliki poster povodom Dana vode, a učiteljica Snježana Krezo je sa svojom skupinom učenika pripremila zajedničku likovnu radionicu za naše vrtićance na Trgu Ivana Kukuljevića, a na temu važnosti zaštite voda. Vrtićanci su pjevali pjesme o zaštiti okoliša i pokazali susjedima svoje transparente o važnosti vode, a predvodila ih je pedagoginja Helena Burić s odgajateljima. Pridružili su nam se i susjedi, veliki i mali, stari i mladi, a za to vrijeme su vrijedne ZAGovke i dalje prikupljale potpise i dijelile letke. Podržite nas i potpišite peticiju kad nas vidite!