Školska knjižnica

Početna / Školska knjižnica

Školska knjižničarka: Morana Matutinović, mag. bibliotekarstva

Radno vrijeme knjižnice: od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati.

Knjižnica je zatvorena prvog utorka u mjesecu.

link na web katalog : Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb (foi.hr)

 

DOŠLI SU NAM GOSTI! (7.6.2024.)

Svi volimo ići u goste, ali jednako nas veseli kad gosti dođu k nama! Tako smo danas u našoj Staklenoj dvorani ugostili strašnog lisca i opakog vuka. Bile su to zapravo dvije krasne knjižničarke iz Knjižnice Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu koje su za naše prvaše i drugaše dramatizirale književni tekst iz stripa Veliki zli lisac autora Benjamina Rennera. Predstave su se održale u okviru ciklusa ” Kad slikovnice ožive”. Program je to kojeg su 2019. pokrenule knjižničarke dječjeg odjela spomenute knjižnice, a temelji se na dramatizaciji slikovnica i odabranih tekstova za djecu i mlade s ciljem poticanja čitanja, kreativnosti i mašte. Sa svojom kostimografijom i scenografijom su zaista ostavile odličan dojam i pokazale kako kreativnost i mašta knjižničare pretvaraju u glumce, u lisce i vukove. Bravo!

FOTO NATJEČAJ! 

Dječja knjižnica M2 iz Zagreba četvrtu godinu zaredom organizira foto natječaj. Na natječaj se svojim radovima, kao autori, prijavljuju učenici osnovnih i srednjih škola. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je ”Omiljena knjižnica”.

Ove godine sudjelovalo je 142 učenika sa sveukupno 232 fotografije iz 42 grada i mjesta diljem Hrvatske.
Podijelili su kadrove omiljene knjižnice, njihove skrivene kutke.

Sve radove je pregledao i ocijenio cjenjivački sud u čijem sastavu su bili: Matija Mošet – filmski i televizijski snimatelj, Natalija Dragoja – koordinatorica Odjela za djecu i mladež, Gradska knjižnica – Knjižnice grada Zagreba, Danijela Petrić – voditeljica dječjeg odjela – informator, Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica, Jagoda Ille, prof. – knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju u Uredu glavnog ravnatelja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Blaženka Majdandžić – informator, Knjižnica Medveščak – Knjižnice grada Zagreba.

Naš učenik 4.f razreda, Hrvoje Kričanski, dobio je posebnu pohvalu za svoj rad. Čestitke!

Hrvojeve fotografije pogledajte u nastavku.

POSJET KNJIŽNICI ŠPANSKO JUG (27.5.2024.)

Odlazak u našu kvartovsku knjižnicu uvijek se pokaže dobrom idejom. Knjižničarke u Knjižnici V. Nazora se brinu da je njihov program šarolik i bogat, a mi smo sretni što smo često i mi dio njega.

Ovoga puta smo poveli učenike 3.a razreda i njihovu učiteljicu Martinu Laptoš na susret s književnikom Ivanom Marečićem i na upoznavanje s njegovom drugom knjigom- Tajna jezera Tele. Ilustracije u knjizi također su djelo g. Marečića, a o njegovoj lakoći crtanja smo i sami svjedočili na ovoj vrlo zanimljivoj promociji. Naime, tamo je nacrtao pravoga zmaja prema našim zamišljenim opisima. Kaže da jedno takvo čudovište živi u njegovoj knjizi.

Nadalje, vratili smo se 100 godina unazad i vidjeli kako su izgledali predmeti iz toga doba, kakve su bile prilike te otputovali u Afriku na jednu uzbudljivu avanturu. Ne znamo, dakako, sve detalje jer njih trebamo pročitati u knjizi. Zato smo nabavili knjige , a književnik je svakom učeniku napisao posvetu i nacrtao mali cepelin kakvim putuju junaci njegove knjige. Sad nam samo preostaje prihvatiti se čitanja i upustiti se u avanturu. Pisac nam je obećao veliko uzbuđenje i nezaboravnu pustolovinu.

KVARTOVSKI MURAL- nastavak (23.-25.5.2024.)

Sjećate se priče iz siječnja ove godine kada smo u suradnji s Knjižnicom Vladimira Nazora i umjetnicom, akademskom slikaricom Agatom Lučić napravili skice i dogovor o oslikavanju trafostanice ispred dječjeg odjela knjižnice? Travanj nas nije podario dovoljnim brojem sunčanih dana, ali dočekali smo svibanjsko sunce i prenijeli svoje skice na trafostanicu. Lažem! Skice je prenijela Agata, a mi smo ih obojali. Osim učenika naše škole, pridružila su se i djeca iz susjedstva i redovni korisnici knjižnice. Trafostanica je, zajedno sa Suncem zasjala u punom sjaju, šarena i svježa. Mami poglede prolaznika i izvlači osmijehe na lica. Nije li to bio cilj?! Svakako jest! A svaki od nas koji je sudjelovao, ostavio je trajni pečat i uspomenu na školske dane.

Bravo za sve slikare iz Tituša!

AFRIČKA BAJKA U ZAGREBU (23.5.2024.)

U periodu od 20. do 25. svibnja u Zagrebu se održalo niz predavanja, radionica, pričaonica, te  glazbeno-plesnih programa s ciljem upoznavanja drugih kultura, ali i osvještavanja vrijednosti vlastite kulture, a sve pod nazivom Festival priče Afrička bajka.

Među brojnim ustanovama, u Knjižnici Špansko-jug, na odjelu za djecu i mladež održana je radionica Djeca Burundija. Eric Nsabiyumva je našim učenicima osmih razreda i prof. Zdeni Sokač približio prilike života i školovanja u Burundiju- afričkoj zemlji, jednoj od najsiromašnijih na cijelome svijetu. Predavač je ujedno i ravnatelj dviju od škola u Burundiju, a trenutno djeluje i u Zagrebu. Naučio je naše osmaše pjevati pjesmu Jambo Bwana (Gospodinova stvar) na svahiliju. Planirao je uspostaviti video poziv s učenicima u Africi, ali se, nažalost, nisu javljali. Unatoč tome, bilo nam je lijepo i zanimljivo.

Hvala knjižnici Špansko- jug na pozivu.

SVIBANJ JE REZERVIRAN ZA VATROGASCE! (20.5.2024.)

Kao i mnogih godina dosad, vatrogasci iz DVD Zapad su nas i ove počastili svojim dolaskom. Obično to planiramo oko blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, ali ove godine nam vrijeme nije dopuštalo sve do danas. Ali isplatilo se čekati. Pokazna vježba vatrogasaca i upoznavanje s potražnim psom za nas je uvijek veliko veselje i način da naučimo puno novih spoznaja. Tako je komentirao i jedan učenik izjavivši da je danas naučio puno zanimljivih stvari. Na ovaj susret uvijek zovemo naše trećaše jer su dovoljno zreli da ozbiljno shvate posao vatrogasca dobrovoljca, a i pravi je tren da se priključe DVD-u ukoliko požele biti dio te divne plemenite ekipe.

Učenicima je pokazana vatrogasna oprema, a mogli su se okušati i u gađanju mete vodenim tušem. Ipak, glavna zvijezda danas je bio pas Jerry, predivan veliki labrador, najprije obučavan za psa vodiča slijepe osobe, da bi na kraju završio kao heroj u K9 timu. Jerryju je bilo vruće pa je bio pomalo i lijen, ali osvojio je naša srca svojom nježnošću i voljom za maženje 🙂 130ak učenika je bilo danas na susretu i baš svaki ga je želio pomaziti. Jerry je na kraju susreta imao zadatak pronaći unesrećenu osobu. To je dakako bio jedan od vatrogasaca koji se sakrio na školskom dvorištu. Zadatak je obavljen u minuti uz glasan pljesak i poklike prisutnih. To je za Jerryja bio prilično lagan zadatak. Susret smo završili senzacionalno s velikim vodenim topom preko cijelog igrališta. Da je sjalo sunce, doživjeli bismo i dugu, ali to nije pokvarilo dječje oduševljenje.

Mi smo baš uživali, no čini nam se da se i vatrogasci dobro zabavljaju na ovakvim susretima. Obećali su ponovno doći čemu se već sad radujemo.

KAKVE VEZE IMA SVEMIR S JAJIMA I ROBOTIMA??? STEM PREDAVANJE (14.5.2024.)

Naši dragi suradnici iz Školske knjige u goste su nam doveli znanstvenika fizičara Krešimira Čanića, profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji godišnje obiđe i do 100 hrvatskih škola pričajući djeci o znanosti. Ne samo da ovaj gospodin voli znanost nego ju i živi punim plućima. Veliki je zanesenjak koji energiju prenosi na sve oko sebe. O energiji on zna sve, a nama je danas govorio o svemiru. Pokušao nam je pojasniti veličinu tog prostora prikazavši nebeska tijela od onih malenih do najvećih. Prema tome, naš planet Zemljica je mala sićušna planeta, a naše Sunce mini zvjezdica u usporedbi s ostalim divovima u tom beskraju. Nakon toga, naučio nas je kako će jaja plivati u vodi ako u nju dodamo soli. Zanimljiv je bio dio kad smo dokazali čvrstoću jajeta posjevši jednu djevojčicu na trideset komada. Nisu pukla! Ipak, najviše pažnje je privukao mali humanoidni robot kojem je g. Čanić davao određene upute i zapovijedi, a ovaj ih je pak izvršavao. Nevjerojatno! Veli da takvog robota, samo većeg i naprednijeg, Kinezi planiraju poslati na Mars u ekspediciju.

Znanost juri nevjerojatnom brzinom naprijed. Onakvom kakvom se tijela kreću u svemiru. Ne znamo što nam donosi, ali nadamo se da će nam ići na ruku.

Zanimljivo je bilo danas otputovati nakratko u svemir jer bliže od ovoga ćemo teško stići tamo.

KOLIKO LJUBAVI STANE U JEDNO PISMO? (6.-10.5.2024.)

Odgovor na ovo pitanje znaju učenici 2.b razreda jer im je najprije školska knjižničarka čitala Poštarsku bajku Karela Čepeka, nakon čega su se danima bavili njome sa svojom učiteljicom Mirom Topić. Naučili su kakva pisma postoje, a i trikove na koji način saznati što u pismu piše bez da ga se otvori 😉 Tajnu vam nećemo odati, ali saznat ćete sami ako pročitate Poštarsku bajku. To je zapravo bajka o ljubavi i o tome da je jako važno slušati u školi i dobro učiti. Ako nećeš učiti, nećeš znati poslati pismo, a ako ne znaš poslati pismo, nećeš znati poslati ni ljubavno pismo. E, to je onda problem. Ne vjerujete? Onda obavezno morate pročitati ovu bajku.

Bajkovito u ovoj priči je i to da smo povodom Svjetskog dana pisanja pisama odlučili primijeniti svoje školsko znanje i poslati pisma našim, sad već prijateljima u Trilj. Nije to bio nimalo lagan zadatak. Kako li je onda tek teško napisati ljubavno pismo?? Srećom, još smo mali i imamo puno vremena za naučiti o ljubavi. Dotad ćemo pisati pisma prijateljima i obitelji.

Ako ste mislili da je kraj, nije. Slijedi najbolji dio. Nekoliko dana kasnije i za nas su stigla pisma iz Trilja i našoj sreći nije bilo kraja.

p.s. Trk u knjižnicu po Poštarsku bajku!

Pozdrav iz 2.b

HRVATSKI SE GOVORI, ČITA, SLUŠA, PJEVA I SANJA. DANI HRVATSKOG JEZIKA (11.-17.3.2024.)

Na pitanje kako čuvamo svoj materinji jezik učenici su ponudili razne zanimljive odgovore. Neki bi ga sačuvali tako da ga uopće ne govore, neki bi ga sačuvali tako da pričaju samo stranim jezikom. 🙂 Čudni su putevi dječji… Svatko je ”čuvanje jezika” doživio na svoj način.

Dane hrvatskog jezika u Titušu smo obilježili čitanjem domaćeg teksta učenicima 1. i 2. razreda, a to je u našoj velikoj školi brojka od čak 255 učenika. Djeca su slušala priču koju nikad prije nisu čuli. To je doprinijelo aktivnom slušanju jer nitko nije znao kako će se priča rasplesti i završiti. Mogli bismo reći da je pročitana u dahu i odslušana u istom. Ne trepnuvši, učenici su slušali do posljednjeg retka. Budno su pratili dogodovštine glavnog lika i proživljavali sve njegove osjećaje. Nakon čitanja su izražavali svoje doživljaje, stavove i osjećaje. Poistovjetivši se s likovima iz priče zaključili smo da ne trebamo težiti savršenstvu jer ono ne postoji i da smo svi posebni na svoj način i jednako vrijedni. Zaključili smo i da je sreća u srcu svakog od nas i da ju tamo trebamo tražiti.

Na kraju je svima bilo jasno da ćemo naš hrvatski jezik sačuvati upravo time da ga što više govorimo, čitamo, slušamo, pjevamo, maštamo i sanjamo.

DA JE SANJA PILIĆ BITI LAKO, TO BI BIO SVATKO! (5. ožujka)

Ali tome nije tako! Neki ljudi zrače blagošću i nježnošću i time nas potpuno obuzmu…npr. gđa. Horvat Vukelja, neki zrače nekom okrhnutom srećom i zahvalnošću pa nas time duboko dotaknu…to je spisateljica Bojana Meandžija… A onda dođe Sanja Pilić i sa sobom donese galon dobre energije..ili tonu…ili….giga bajt. I nije to nikakvo pomno pripremljeno predavanje za djecu profesionalnog pedagoškog pristupa, ali ta gospođa itekako zna što radi. Možda njoj sve to ide prirodno i lako, ali naše učenike 4.e razreda je 45 minuta držala fokusiranima. I ne samo to, oni su uživali u tom ležernom razgovoru i susretu s dragom im spisateljicom. Sa svojom učiteljicom, Snježanom Krezo upravo čitaju Sanjinu knjigu Nema problema koju je škola na poklon dobila od izdavačke kuće Alfa u ime dobre dugogodišnje suradnje. S današnjeg susreta smo ponijeli mnoge informacije o životu i djelovanju spisateljice Sanje Pilić, ali još važnije od toga, otišli smo s poukom da je dobar duh i pozitivan stav presudan za dobar i dug život!

Recept za to je: smij se, ne brini oko stari koje ne možeš promijeniti, uči i grli se svaki dan barem 8 puta!

p.s. na zadnjoj fotografiji je Sanja Pilić s našom Sanjom Koprtlom koja živi istu filozofiju. <3

SVJETSKI DAN ČITANJA BAJKI (26. veljače)

Bajke su važne za djecu jer ih od malih nogu uče  razlikovati dobro od zla i na prihvatljiv način prenose univerzalne poruke o važnim moralnim vrijednostima: poštenju, hrabrosti, iskrenosti, empatiji… Bajke omogućavaju djetetu razviti maštu slušajući o nestvarnim likovima, dalekim mjestima i čudnovatim događajima. Što je još važnije, upoznaju djecu s osobinama  likova, s njihovim međusobnim odnosima i posljedicama njihova djelovanja. Na taj način, slušajući o junacima iz bajki, djeca uče mnoge važne životne lekcije.

Čitajući bajke, kod djece razvijamo vještine slušanja, koncentracije i kreativnog mišljenja, a i obogaćujemo djetetov rječnik. Mi u Titušu smo današnji dan obilježili čitajući priču Julije Donaldson Najotmjeniji div u gradu koja ima elemente bajke. Upoznali smo diva Juru koji je sve sa sebe skinuo kako bi pomogao neznancima u potrebi. Naučili smo što znači biti otmjen, skroman i ljubazan. Bajku su slušali učenici 1.d razreda. Aktivno su sudjelovali slušajući, opažajući i pjevušeći pjesmu diva Jure. Bio je to još jedan lijep susret u knjižnici. Hvala učiteljici Janji Kolak na inicijativi.

“Ukoliko želite da vaša djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ukoliko želite da budu još inteligentnija, čitajte im još više bajki.” – jedan je od citata koji se pripisuju Albertu Einsteinu. Pa nije on slučajno bio genijalac 😉

MAŠKARE ČA MOGU MAŠKAREEEE (13. veljače)

Danas je bio ludi dan. Jutro smo veselo započeli zoom sastankom s prijateljima iz Trilja. Jedino što nikoga nismo prepoznati, a nisu ni oni nas. U školu je došlo puno princeza, vilenjaka, gusara, vještica i čarobnjaka. Srećom, bile su to sve dobre vještice i plemeniti čarobnjaci. Triljanima smo otplesali ples pod maskama i prezentirali fašničke običaje našeg zavičaja. Upoznali su tradicionalne samoborske fašničke likove: princa Fašnika i princezu Sraku koji su preuzeli ključeve grada i proglasili Slobodnu fašničku republiku. Naučili smo da se u Zagrebu na fašnik jedu krafne, a u Trilju fritule. Mljacc!

Dan smo nastavili veselom dječjom povorkom do Trga Ivana Kukuljevića zajedno s vrtićancima i njihovim odgojiteljicama iz DV Špansko. Bila je to šarena rijeka djece koja se slila na naš kvartovski Trg gdje smo se svi okupili i razveselili slučajne i namjerne prolaznike, mame, tate, bake… Čulo se pjesme, glazbe i dječjeg smijeha. Dan je bio sunčan i prilično topao što je upotpunilo cijeli događaj.

Nakon povratka u školu i nakon ručka, knjižničarka Morana, pardon, vještica je u školskom dvorištu djeci čitala priču Julie Donaldson Mjesta ima na metli svima koja se savršeno uklopila u temu današnjeg dana.

Eh, da su barem maškare češće….

NA VILINSKOM TRAGU- književni susret (6. veljače)

Vjerujete li u vile? Neki od nas nisu vjerovali, ali nakon čitanja bajkovite priče Na vilinskom tragu više nismo sigurni. Sigurni smo da u njih vjeruje naša današnja gošća, autorica spomenute priče, gospođa Sanda Lončar Ružić. Radnja priče smještena je u imotski kraj, gdje je Sanda i odrasla. Od malena je slušala priče o vilama i nestvarnim događajima kojima su svjedočile vile. Inspirirana pričama iz djetinjstva i sama se okušala u pisanju priča za djecu. Na vilinskom tragu je prva u seriji slikovnica u kojima je mali Petar glavni lik. Veselimo se sljedećim nastavcima i ponovnom druženju sljedeće godine. A vi, ako niste pročitali Na vilinskom tragu ili niste sigurni postoje li vile ili ne, trk do knjižnice ili knjižare po svoj primjerak. Autorica je svu djecu darivala krasnim straničnikom (book markerom) s motivima priče prekrasno oslikanim od poznate ilustratorice Ane Grigorjev. I ne samo to, potaknula je djecu na pisanje vlastitih priča, a one najbolje će biti nagrađene ovom divnom slikovnicom. Ovo je uistinu bilo jedno toplo i inspirativno druženje!

POVEŽIMO HRVATSKU- Svjetski dan čitanja naglas (1. veljače)

Siječanj je proletio, nismo se ni okrenuli. Veselo smo zakoračili u veljaču kako i priliči najveselijem mjesecu u godini. Odlučili smo u novoj godini upoznati neke nove prijatelje. Uz suradnju naše knjižnice i knjižnice OŠ Trilj, to i nije bilo tako teško. Spojili smo njihov 3.b i naš 2.b razred. Povodom Svjetskog dana čitanja naglas susreli smo se preko ZOOM-a i pročitali im šaljivu priču u rimi Djed i vještica spisateljice Ines Marciuš Kruljac. Kao da smo se dogovorili i oni su nama čitali o vještici. Priču Julie Donaldson Mjesta ima na metli svima mnogi od nas su čuli prvi put. Ne znamo je li to zato što se bliži fašnik ili zato što su sve priče o vješticama tako zabavne, ali danas smo se baš naslušali o njima. I svašta naučili. Osim čitanja priča, predstavili smo ukratko našu školu i naše naselje Špansko. Oni su nam pokazali svoj grad Trilj koji se smjestio na rijeci Cetini i koji izgleda čarobno. Jeste li znali da nogomet svoje prve korijene vuče upravo iz Trilja? Čak je i FIFA potvrdila tu vezu, a o tome postoji i spomenik u Trilju. Bilo bi lijepo posjetiti ga.

Naš sljedeći susret zakazan je za 13. veljače kada ćemo se prerušeni u razne vještice, vile, kauboje i druge likove javiti Triljanima u 3.b. Dogovor je da ćemo se jednom i uživo naći. Hvala našem 2.b i njihovoj učiteljici Miri Topić na veseloj suradnji.

Nastavit će se….

ŠKOLA BEZ MOBITELA (29. siječnja)

U Titušu je od drugog polugodišta zabranjena upotreba mobitela u prostoru škole. Radi zaštite učenika i osoblja škole, a na inicijativu roditelja, donesena je ova odredba i uvrštena u Kućni red škole. Svi se još privikavamo na novost, neki lakše, neki teže. Ono što se konačno može čuti je razgovor među djecom za vrijeme odmora, dok čekaju profesore, u vrijeme slobodnog sata. Sve ih više dolazi u knjižnicu igrati društvene igre ili čitati. Čak i najtvrdokorniji popuštaju i prihvaćaju ovu novinu. Zbrajamo pozitivne učinke ove odluke koji dokazuju ispravnost njezina donošenja.

Uskoro se obilježava Dan sigurnijeg interneta. Ovom odlukom naši su đaci sigurni svakog dana. Bravo!

KVARTOVSKI MURAL (24. siječnja)

Nekolicina naših učenika od 5. do 8. razreda uključila se u program pojekta kultura//stenjevec kojeg provodi umjetnička organizacija Teatar Poco Loco. U  našoj kvartovskoj knjižnici, partneru ovog projekta, jučer smo održali prvi sastanak s likovnom umjetnicom Agatom Lučić koja nas je upoznala sa svojim radom kao i s daljnjim poslom koji nas čeka. Naučili smo što je mural te vidjeli primjere zagrebačkih murala. Jedan od značajnijih, a u potpisu umjetnice Lučić, je onaj na Muzeju suvremene umjetnosti koji je također rezultat suradnje s djecom. Nas čeka oslikavanje trafostanice HEP-a koja žudi za bojom, a nalazi se u neposrednoj blizini Knjižnice Vladimira Nazora. Danas smo osmislili i nacrtali skice. Tema su knjige i priče, a zadatak je bio nacrtati motiv koji nas veže uz čitanje neke drage knjige. Učenici su vrijedno radili, a rezultate možete pogledati u fotografijama koje slijede. Veselimo se sunčanom danu u travnju kada ćemo uzeti kist i boje u ruke i trafostanici podariti novo naličje. Nastavak slijedi…

ŽELJKA U GOSTIMA- književni susret u Titušu (24.studenog)

Ove gospođe nam nikada neće biti dosta i dokle god nam je ekipa Školske knjige dovodi u goste, mi ćemo je uvijek dočekati širom otvorenih vrata i srca. To nije nimalo teško kad je u pitanju gđa. Željka Horvat Vukelja koja u svom prezimenu ima vuka i kelj . ( crtica s današnjeg druženja) 🙂

Rijetko u životu sretnemo tako inspirativnu osobu koja u potpunosti plijeni svu našu pažnju, a čini nam se kao da joj to ide tako lako, da ni ne trepne. Svu pažnju naših učenika, a i učiteljica je jutros plijenila gđa. Horvat Vukelja, istodobno tako sitna, a tako velika. Pričajući, pjevajući, svirajući, glumeći… ma samom svojom pojavom nas je obarala s nogu, jednog po jednog. U dvorani ispred 70 učenika 2. razreda naše škole i tako dva sata za redom, naša današnja zvijezda sjala je u svojoj punini. Skromna i samozatajna, a velika umjetnica i zanesenjakinja, ispričala nam je svoje stare i nove priče. Učila nas je pjevati Brateca Matina na afričkom, francuskom, njemačkom, japanskom i kineskom. Propričali smo sve jezike, ali više od svega jezik ljubavi i zajedništva. Djeca je nisu htjela pustiti iz dvorane pa se susret i produljio, no nikome to nije bilo važno jer vrijeme je na čas stalo.

Do sljedećeg susreta, draga Željka!

PRONAĐENI U PRIJEVODU- Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023. (15. studenog)

Ne samo da je pronađena u prijevodu, nego se naša Sara Burigo nikada nije ni izgubila. Ta divna djevojčica iz 5.c razreda naša je ovogodišnja finalistica u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja- natjecanja organiziranog s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a ovogodišnja manifestacija pod nazivom Književnost bez granica! posvećena je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju. Slogan glasi Nek’ ti riječ ne bude strana(c)… , a našoj Sari je riječ itekako dobar znanac i suputnik, čak prijatelj. Sara je jedno pametno biće koja plijeni pažnju svojom inteligencijom i elokventnošću. Uvijek je spremna na izazove kojima pristupa hrabro i odvažno. Tako je vrlo odvažno stala i pred mikrofone i kamere medija koji su popratili ovaj događaj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje se događaj održao uz svečani program i druženje s prevoditeljima. Čestitamo našoj Sari i želimo joj da i dalje bude baš takva kakva je!

 dav

dav

 dav

dav

INTERLIBER (9. studenog)

Inerliber je događaj koji ne propuštamo. Problem je jedino što bismo mogli tamo provesti cijeli dan i još ne bismo sve uspjeli obići. Ove godine u obilasku su bili učenici 5. razreda u pratnji školske pedagoginje i knjižničarke. Naravno, čim smo se iskrcali iz autobusa bili su gladni i žedni pa smo najprije obavili stanku za gablec 🙂 Siti i namireni, sudjelovali smo u kvizu znanja High five u organizaciji Hrvatskog kviz saveza i hrabro predstavili našu školu kao najmlađi sudionici. Unatoč preteškim pitanjima i ne baš najboljem plasmanu zadovoljni smo što smo se okušali u nečemu novom. Obilazeći sajam zastajali smo na svakom koraku jer sajam skriva mnoge zanimljive kutke koje treba vidjeti. S novom knjigom u ruci i fritulom u ustima, vratili smo se zadovoljni kući. Do sljedeće godine!

JEDAN SASVIM OBIČAN ODMOR U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI (6. STUDENI 2023.)

Tko kaže da djeca danas ne čitaju i ne posjećuju knjižnice?? Taj nije bio u knjižici OŠ Tituša Brezovačkog! Ovdje se svaki odmor knjižnica pretvara u košnicu gdje vrijedne pčelice vraćaju i posuđuju knjige. Da, naprave i nered jer ne znaju što bi. Izbor je velik pa se i po nekoliko puta premišljaju. To su uglavnom mali prvaši koji važno hodaju školskim hodnicima sa svojom novom iskaznicom 🙂 Svakodnevno posjećuju knjižnicu pročitali posuđenu knjigu ili ne.

Samo neka što dulje ostanu ovako entuzijastični!

GLASNA ZAGORKA- DRAMSKO PREDAVANJE (26. listopada)

Danas smo imali sasvim neobičan susret u školi. Posjetila nas je, nitko drugi već gospođa Zagorka. Da, dobro ste čuli. Učenici sedmog i osmog razreda i sami su se iznenadili kad je iza kulise Teatra Poco Loco izašla najpoznatija hrvatska novinarka, spistateljica i feministica, glavom i bez brade – Marija Jurić Zagorka.

Na tečkom kajkavskom nam je ispričala svoj život i opisala svoju borbu za ženska prava, a prije svega njezinu borbu za hrvatski jezik. Žestoko se protivila mađarizaciji u Hrvatskoj- tajno, ali i u javnosti. Vrlo glasno i jasno! Davala do znanja svim muškarcima da žene zaslužuju jednaka prava i jednak položaj u društvu. Ispripovjedila nam je i o svom  privatnom životu;  nesretnom djetinjstvu, nesretnom braku, poslovnoj potlačenosti. Saznali smo da se trnovitom stazom borila za svoja prava i svoju sreću.

Dramsko predavanje Glasna Zagorka u izvedbi Teatra Poco Loco jedan je sasvim drukčiji pristup kazalištu i njegovoj osnovnoškolskoj publici. Interaktivno i zabavno, a opet s puno činjenica i konkretnog znanja. Time su nas danas počastili i na tome smo im vrlo zahvalni.

 

MIŠ U KNJIŽNICI- VELIKA POTRAGA PRVAŠIĆA! (listopad)

Jedan od najveselijih tjedana u knjižnici je svakako prvi posjet prvaša i njihovo oduševljenje programom koji ih ovdje dočeka. Potraga za mišom se i ove godine pokazala vrlo atraktivnom i probudila je sva dječja čula. Cijukanje među policama je trgnulo iz drijemeža i one najpospanije 😉 Ne možemo vam otkriti sve tajne naše potrage, ali možemo reći da je mišić uspješno uhvaćen te poučen pravilima ponašanja u školskoj knjižnici. Prvaši su isto ponešto naučili, a šlag na kraju je bio podjela sponzorskih slikovnica te Njezinog veličanstva- iskaznice za posudbu knjiga! Nevjerojatan je doživljaj vidjeti to uzbuđenje i žar prilikom uručivanja ovog važnog dokumenta te veselja što će moći posuditi svoju prvu knjigu!  Neka taj žar još dugo potraje. A vi….budete li imali problem s miševima…samo pozovite prvaše iz Tituša i problem je riješen!

 

NA HORMONIMA SREĆE DO JARUNA I NATRAG! (13. LISTOPADA)

Unatoč činjenici da je danas petak 13. kojega mnogi smatraju ”nesretnim” danom, mi smo odlučili suzbiti svaku mogućnost nesreće i uputili se pješice prema Jarunu- zelenoj oazi zapadnog dijela grada. Na taj način smo obilježili Međunarodni dan pješačenja koji se obilježava 15. listopada i počastili svoje tijelo i duh jednom od najzdravijih aktivnosti- hodanjem. Učenici 3.e razreda i njihova učiteljica Danijela odlučili su se na jednosatnu šetnju do Jaruna i natrag. Dan je bio predivan, više ljetni nego jesenski, a kako najavljuju promjenu vremena, upijali smo svaku zraku sunca. Kroz Prečko smo se uputili prema savskom nasipu i nastavili prema Jarunu. Učenici su slobodno hodali i trčkarali nasipom i uživali u pogledu na Savu, Samoborsko gorje te Medvednicu. Da je hodanje zdravo, znaju svi. Razbistruje um, oslobađa stres te poboljšava san. Dobro je i za kondiciju, a samo 20 minuta hodanja dnevno oslobađa hormone sreće- dopamin i serotonin. Mi smo danas oslobodili puno sretnih hormona jer smo prohodali oko 10 kilometara u 2 sata. U pauzi smo gledali labudove i patke kako uživaju u kupanju, a mi smo se okrijepili i odmorili. Vratili smo se umorni, neki sa žuljevima, ali sretni i ponosni na sebe jer je nekima ovo bio pravi pothvat u pješačenju. Pozivamo sve da što više vremena provode vani, a za sreću otpješaće tih 20 minuta. 😉

MEĐUNARODNI DAN ZNAKOVNIH JEZIKA (23. RUJNA), DAN GLUHIH I NAGLUHIH OSOBA (26. RUJNA)

Da gluhi čuju srcem uvjerili smo se jučer u našoj školi kada su naša srca dotakle gošće iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih. Uz pomoć svoje prevoditeljice, dva školska sata su nas učile o tihom svijetu gluhih i nagluhih ljudi, kako im prići i na koji način s njima komunicirati. Naučili smo nekoliko gesti hrvatskog znakovnog jezika kao i dvoručnu abecedu. Učenici četvrtog razreda su budno pratili predavanje te sudjelovali s vrlo kreativnim i mudrim pitanjima. Pridružila se i skupina nešto iskusnijih učenika 7. razreda koje vjeroučiteljica Lorina uči znakovni jezik. Naučili smo da je svaki znakovni jezik karakterističan za pojedinu državu, da ne postoji univerzalni. Saznali smo da postoje brojni uređaji koji svakodnevni život gluhih čine jednostavnijim. Znate li da djeca gluhih parova mogu biti čujuča? Srećom, to je najčešće tako. Samo 3 % djece gluhih roditelja se rađa gluha. Saznali smo da je gluhima vrlo uvredljivo čuti kada ih se naziva gluhonijemima jer oni nisu nijemi. Najdraže od svega bilo nam je saznati da nisu nimalo nesretni zbog svoga hendikepa. Da normalno funkcioniraju u društvu, imaju obitelj, djecu i prijatelje. Ova trojka koja je nas posjetila je svakako prijateljski zračila i  stvorila jedno ugodno i opuštajuće ozračje. Obećale su opet doći jer si nismo stigli sve reći niti pokazati. <3

 

DEKICA ZA SNOVE (20.9.2023.)

Kažu kako nam nitko ne može oduzeti snove. U to ime smo odlučili sanjati. I to u školskom dvorištu na 7. Dekici za snove koju neumorno osmišljava i provodi udruga Smiješak za sve. Bez previše očekivanja smo se pridružili ovoj akciji i kako to najčešće bude, ostali smo oduševljeni. Oduševljeni jednostavnošću ideje koja je nadmašila sva naša očekivanja. A samo smo čitali, ništa posebno. Čak smo čitali i poznate priče. Nismo ni ambijent puno promijenili, ta svaki dan smo na školskom dvorištu. Ali, tajna je u kombinaciji. Spojili smo aktivnosti koje inače ne idu zajedno, barem smo tako dosad mislili. Da, dekicu često nosimo van, ali na njoj se igramo lutkama ili autićima ili se samo izležavamo. Knjige obično čitamo doma, u krevetu ili udobnom naslonjaču. Sad smo otkrili dobitnu kombinaciju i sigurno ćemo ju ponoviti i prije sljedeće Dekice za snove. Djeca su pažljivo slušala priče koje su im čitale drage volonterke udruge Smiješak za sve, školska knjižničarka te nevjerojatno simpatičan gost iznenađenja- glavom i bradom gospodin Zoran Vakula. Osim lijepog vremena, koje je naručio za danas, donio je svoje slikovnice o meteorološkim pojavama koje je sam napisao. Oduševio nas je svojom jednostavnošću i skromnošću, a ipak je televizijska faca 😉 Proveo je s nama skoro dva sata sjedeći na dekici i sanjao s nama snove o oblacima, kiši i vjetru. Kiše i vjetra srećom nije bilo pa smo čitali i Macu papučaricu, Najotmjenijeg diva u gradu, Miša lavljeg srca i još puno drugih slikovnica. Na ovoj akciji su sudjelovali naši drugaši i pokazali kako je dobra priča uvijek poželjan suigrač, bilo doma, na školskom dvorištu ili u parku. Čitajte djeci i ne zaboravite sanjati. To vam nitko ne može oduzeti. 🙂

DRAGI UČENICI, ŽELIMO VAM PUNO OSTVARENIH SNOVA I PUNO RADOSTI U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI.

 

 

ONLINE  KATALOG

Dragi učenici,

na sljedećem linku možete pretraživati katalog naše knjižnice te vidjeti imamo li određeni naslov te je li trenutno dostupan. Nadam se da će vam ova opcija pretraživanja pomoći. Svejedno se veselim vašem dolasku u knjižnicu i osobnom susretu.

link na web katalog : Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb (foi.hr)

2022./2023.

 

BRIGA SE RIJEŠI, SVE IZ OTPLEŠI!

PLESOM SMO OBILJEŽILI TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA (22.-26.5.2023.)

Ne kaže se uzalud da je U zdravom tijelu, zdrav duh! Vrijedi i obrnuto, U zdravom duhu, zdravo tijelo! Ovaj duh kojeg spominjem nije neki strašni lik iz crtića i filmova već smo to mi. Duh je naš um, naše mentalno zdravlje. Ovo je Europski tjedan mentalnog zdravlja u kojem ćemo naučiti kako ga sačuvati i ostati zdravi.

Mentalno zdravlje ključ je za opće zdravlje čovjeka i za pozitivni razvoj mladih. Većina psihičkih poremećaja započne u mlađoj dobi, a do traženja i dobivanja pomoći prođe u prosjeku i do nekoliko godina. To ostavlja velike posljedice, kako na pojedince koji se s tim tegobama susreću, tako i na njihove bližnje te društvo u cjelini. Istraživanja su pokazala da 10-20% djece ima narušeno mentalno zdravlje te da se 50% bolesti razvije već u djetinjstvu. 🙁 Glavne teškoće s kojima se mladi uglavnom susreću su problemi s raspoloženjem, anksioznošću, problemi s prilagodbom i nošenjem s problemima, ovisnička ponašanja te suicidalnost. Često ne mogu regulirati svoje emocije i u velikom su stresu.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo poremećaja ili bolesti. To je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoj pun potencijal, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici. Osoba koja je dobroga mentalnog zdravlja zadovoljna je, pozitivna, sposobna biti sretna u obitelji, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva.

Poznato je da ples povećava samopouzdanje i da je dobar u poboljšanju socijalnih vještina. Široki je raspon fizičkih i mentalnih prednosti koje nam donosi ples. Osim što  povećava mišićnu snagu, izdržljivost i kondiciju, dobar je za poboljšanje općeg i psihološkog stanja čovjeka.

U suradnji s Umjetničkom plesnom školom Silvije Hercigonje obilježili smo Europski tjedan mentalnog zdravlja u našoj školi. U ovaj jednotjedni projekt, realiziran uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske  bili su uključeni učenici 4.e i 8.d razreda. Pokušali smo im približiti važnost mentalnog zdravlja te ih kroz predavanja, plesne radionice i radionicu disanja  naučiti nekim alatima kojima si mogu pružiti samopomoć u nekim manje ugodnim situacijama. Četvrtaši su uistinu uživali, posebno u plesu, a osmašima se svidjelo predavanje ”Tko sam ja?” usmjereno osnaživanju pozitivne slike o sebi, a provedeno od strane Edukacijsko rehabilitatorskog fakulteta u Zagrebu. Vjerujemo da je ovo dobar način podučavanja djece i tek početak nekih budućih suradnji. Zahvalni smo što smo bili dio ove rasplesane priče u koju je bilo uključeno mnogo subjekata, a rezultirala je vedrinom i osjećajem ugode i samopoštovanja.

 

JEDAN POSEBAN, DIVAN I TOPAO SUSRET U TITUŠU (16.5.2023.)

Udruga Korablja je zajednica ljudi sa i bez intelektualnih teškoća. Oni bez pomažu ovima sa pronaći njihove darove, razvijati ih te uklopiti te divne ljude u zajednicu u kojoj žive. Ne zna se jesu li veći heroji ovi prvi ili ovi drugi, ali svakako čine jednu divnu simbiozu iz koje obje strane imaju dobrobiti. Volonteri poklanjaju svoje vrijeme i  znanje, a za nagradu dobivaju neizmjernu ljubav i prijateljstva za cijeli život. Došli su kod nas u školu ispričati nam kako žive, čime se bave, gdje putuju, što posjećuju, što osjećaju…. Došli smo do zaključka da se o njima jako dobro brinu  prijatelji iz udruge Korablja i da su im životi ispunjeni kao i svim drugim ”zdravim” ljudima. Predstavili su nam i svoju slikovnicu Priča o Vedranu koja govori o životu  ljudi s intelektualnim teškoćama i njihovim osjećajima u raznim životnim situacijama. Učenici su Vedranu nacrtali i napisali poruke podrške.  Naši trećaši su bili zadovoljni ovim gostovanjem, a posebno nas je razveselio ponovni susret s prekrasnom Željkom Horvat Vukelja, jednom od volonterki udruge.

Ova divna priča može svima nama biti poticaj, kako na razmišljanje, tako i na djelovanje u svojoj sredini.

 

 

KIŠA PADA DANIMA. SAVRŠENO VRIJEME ZA BIT’ U KNJIŽNICI! (11.5.2023.)

Ovo proljeće je izuzetno kišovito. Već danima nismo vidjeli Sunca, a ni Mjeseca. Srećom, sunce uvijek možemo naći u knjigama i knjižnicama. Tako smo danas u dva navrata skoknuli do naše kvartovske knjižnice- Knjižnice Špansko jug koja ovaj tjedan surađuje s Udrugom inovatora Hrvatske. Jučer su našim prvašima pričali o pčelama i medu, a danas je 4.d razred s učiteljicom Lidijom Krajcar slušao o dizajnu. Čak su se i okušali u dizajniranju ukrasne kutije koju su ponijeli kući. Iskoristit će je kao poklon za Majčin dan koji dolazi u nedjelju. Četvrtaši su crtali uzorak paške čipke i njime ukrašavali poklon kutiju. Svi znamo da je paška čipka izvorni hrvatski proizvod te se tijekom godina pokazalo da je uporabna vrijednost paške čipke prerasla u kulturno dobro RH. Znate li koliko je spretnoj čipkarici potrebno da izveze jednu košulju? Pitajte učenike 4.d razreda. 😉 Pet godina! Da, dobro ste čuli. Pet godina osmosatnog rada dnevno. Nije ni čudo što je toliko dragocjena i skupocjena. Postala je nematerijalnom baštinom i jednim od glavnih suvenira naše domovine. U fotografijama pogledajte finalne proizvode naših malih dizajnera.

 

Popodne su učenici 3.b razreda s učiteljicom Lidijom Pavlek gledali i slušali Plesnu haljinu žutog maslačka u izvedbi Kuta pričalica. Kute pričalice su dvije odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Špansko koje redovito posjećuju Knjižnicu Špansko jug da bi djeci pričale priče. To je još jedna od divnih suradnji koja rezultira slušanjem i pripovijedanjem djece što predstavlja veliki izazov u današnje vrijeme. Nakon što su odslušali priču praćenu vizualnim i slušnim podražajima, trećaši su je zatim trebali samostalno interpretirali. Ne čini vam se kao ”velika stvar”? Na taj način djeca su uvježbavala prepričavanje, pripovijedanje i javni nastup- nimalo lagan zadatak. Srećom, oni na to ne gledaju tako ozbiljno pa su se dobro zabavili. Nakon ovog ozbiljno neozbiljnog dijela, opuštali su se crtajući uz poticaj glazbe. Kružili su oko stola dok se glazba izmjenjivala. Trebali su svoj doživljaj glazbe prenijeti na papir. Bilo je lijepo danas u knjižnici!

 

MED NAŠ SVAGDAŠNJI – PREDAVANJE O PČELARSTVU I MEDU (10.5.2023.)

Današnji dan su naši prvaši sa svojom učiteljicom Snježanom Zadravec započeli u Knjižnici Špansko jug. Započeli su ga vrijednim lekcijama o najvažnijem biću na planeti. Da, tako kažu za pčele, a mi smo imali priliku slušati o njima iz prve ruke. Družili smo se s jednim od najpoznatijih pčelara i inovatora u Hrvatskoj, s gospodinom Ivanom Bračićem, vlasnikom PIP-a. O pčelama i njihovoj vrijednosti bi se dalo slušati cijeli dan, ipak, mi smo u 45 minuta naučili da je njihova uloga jako važna za cijeli ekosustav i da bez njih ne može opstati planet. Jeste li znali da pčela ima 5 očiju, 6 nogu i 4 krila? Nismo ni mi. 😉 Sretni smo što smo imali priliku naučiti nove pojmove, a posebno nas je razveselila slikovnica i strip koju je svako dijete ponijelo doma kao podsjetnik na ovo važno biće. I zato- čuvajmo pčele!

SV. FLORIJAN- ZAŠTITNIK VATROGASACA OBILJEŽEN U TITUŠU (4.5.2023.)

Danas je kod nas bilo zabavno i vrlo glasno. Šest dragovoljaca DVD-a Zapad i njihov četveronožni prijatelj Lux posjetili su nas na školskom igralištu. Kad su ušli u školsko dvorište pod rotirajućim svjetlom i upaljenom sirenom, pola Španskog je ostalo bez daha.

Obilježili smo Svjetski dan vatrogasaca na najbolji mogući način. Družili smo se dva školska sata s ovim krasnim ljudima koji su svoje slobodno vrijeme podijelili s nama  kako bi nas naučili o opasnostima od požara i približili nam zanimanje vatrogasca. Spasilački pas Lux i njegova vlasnica pokazali su nam kako poslušan i spretan mora biti pas tragač. Naučili smo u kojim sve prilikama psi spašavaju ljudske živote i kakve sve škole takav pas mora polaziti. I ispite položiti. Luxa smo nagradili finom šunkicom. 🙂

Upoznali smo vatrogasnu opremu i sami probali puštati vodu na vatrogasnoj cijevi. Najviše nas se dojmio vodeni top kojim su vatrogasci demonstrirali gašenje većih požara na visini. Da bi doživljaj bio još ljepši, iznad vodenog topa se pojavila duga. Isto tako, jako je bilo zanimljivo vidjeti što se dogodi kada zapaljeno ulje gasimo vatrom. Nemojte pokušavati kod kuće jer ulje se nikako ne smije polijevati vodom.

Učenici su bili pod dojmom ovog susreta. Tražili su autograme naših gostiju 🙂 koji su i sami priznali da to još nisu doživjeli. Oduševljeno su rekli da će se upisati u podmladak vatrogasaca što svakako treba podržati i poticati.

Hvala DVD-u Zapad što je uvijek spreman doći u našu školu i educirati djecu o ovom vrlo časnom i prije svega humanom zanimanju. Neka vas sve sv. Florijan čuva.

NOĆ KNJIGE, ALI PO DANU 😉 (21.4.2023.)

Povodom manifestacije Noć knjige naš 2.d razred i njihova učiteljica Gabrijela Bosnar družili su se sa spisateljicom Ines Marciuš Kruljac te upoznali njezine tri slikovnice: Raščupani lav, Djed i vještica te Noć kad je lisac uhvatio mjesec. Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine, kako bi se, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o  važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Uz prigodnu radionicu s lutkama, Ines Marciuš Kruljac je svojom osebujnošću i vedrinom uveselila petak našim drugašima. Susret se održao u Knjižnici Špansko jug s kojom naša škola lijepo surađuje dugi niz godina.

SANJA PILIĆ U GOSTIMA (17.4.2023.)

Nakon proljetnih praznika nastavljamo u radnom tonu. Ugostili smo poznatu dječju spisateljicu Sanju Pilić koja je napisala toliko djela da im ni sama ne zna broj. Kći je naše poznate autorice Sunčane Škrinjarić koja je obilježila djetinjstva mnogih. Dobro raspoložena i vrlo neposredna, oduševila nas je svojom pozitivom i otvorenošću. Damu se ne pita za godine, ali gospođa Sanja svoje zasigurno savršeno nosi. Iako naša knjižnica obiluje njezinim djelima, ukratko nam je predstavila svoju novu knjigu Nema problema. Čini se da je to i životni moto gospođe Sanje ili barem tomu teži. Naši mlađi učenici jako vole čitati njezinu seriju knjiga o djevojčici Maši, dok starija djeca vole njezine problemske romane koji su temom bliski njihovim životima. Veselimo se sljedećem susretu jer nam ovakvi, kao s gospođom Sanjom, zasigurno uljepšaju dan.

KNJIGOM DO PRIJATELJSTVA- Međunarodni dan dječje knjige (2.4.2023.)

Znate li malenu Reu, djevojčicu od samo tri mjeseca ili velikog Petra, uskoro punoljetnog momka? Ni mi ih ne znamo, barem ne osobno. Ono što o njima znamo je da žive u SOS Dječjem selu Hrvatska, u domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ne znamo njihovu životnu priču, ali strahujemo da su uskraćeni za roditeljsku ljubav. A svi znamo što nam ljubav znači. Svi znamo koliko je neophodna da bismo izrasli u ljude spremne samostalno kročiti u život i graditi sigurne i zdrave odnose. Ovoj djeci tu ljubav svakodnevno nastoje nadomjestiti zamjenske obitelji koje svoje srce velikodušno dijele i s njima.

SOS Dječje selo Hrvatska od 2014. godine provodi preventivni program “Brižan dom za svako dijete” i pomaže obiteljima na području Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije.

Naša škola je pokrenula projekt pod nazivom ”Darujem ti knjigu” s ciljevima poticanja čitanja djece i mladih,  promidžbe knjige kao medija, poticanja na volonterske aktivnosti, prihvaćanja različitosti i mnogim drugim.

Bilo nam je važno našim učenicima osvijestiti koliko su sretni što imaju dom i obitelj i da tamo negdje žive djeca koja to nemaju. Djeca koju ne može svatko jutro probuditi mamina pusa ili tatin zagrljaj. Važno nam je bilo potaknuti na empatiju i dotaknuti dječja srca. Učenici su jako lijepo reagirali i entuzijastično se priključili akciji s nadom da će barem knjigom pokušati razveseliti jedno dijete. U projektu su sudjelovali mnogi naši učenici od 1. do 8. razreda. Skupio se dovoljan broj knjiga za svih 148 korisnika dvaju domova- Lekenik i Ladimirevci. Volonterski klub škole vrijedno je knjige razvrstao i zapakirao te smo ih odvezli na adresu SOS Dječjeg sela Hrvatska u Zagrebu. Oni će knjige odvesti djeci. Voljeli bi da smo to mogli učiniti sami. Da smo ih mogli upoznati i zagrliti, vidjeti kako i gdje žive, naučiti nešto od njih.  Nadamo se da će biti prilike i za to.

2. travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. To je rođendan najpoznatijeg svjetskog pisca dječjih bajki- Hansa Christiana Andersena čije djetinjstvo isto nije bilo sretno. Taj dan smo odabrali za primopredaju naših knjiga kako bismo istaknuli važnost upravo dječjih knjiga i čitanja općenito.

Akciji se  pridružila i Školska knjiga sa svojom donacijom koja će razveseliti one najmlađe- bebe. Njihovim zabavnim i edukativno osmišljenim slikovnicama poticat će na prve reakcije i doticaje s knjigom. Hvala im na tome.

 

Upoznali smo gospođu Željku Horvat- Vukelja (30.3.2023.)

Koliko puno ljubavi, nježnosti i blagosti može stati u jednog čovjeka, i to ne velikog čovjeka ;), dokazala je danas književnica Željka Horvat Vukelja. Ona bi mogla poslužiti kao instrument za mjerenje dražesnosti. Sve nas je oduševila, malene i velike. Mirnim i tihim, ali vrlo dinamičnim nastupom uzurpirala je pažnju naših drugaša svo vrijeme njezina posjeta. Književni susret kojim nas je počastila bio je interaktivan i aktivan (razgibali smo prstiće, ručice i nožice). Djeca su sudjelovala u dijalozima i glumi, a najviše su uživala upravo u dragoj Željki Horvat- Vukelja. Ne skidajući fokus s nje, u dahu su slušali priče o malenom Jurici i njegovoj tamburici, malenom Nikoli, ježiću Žinku, puhaćim instrumentima itd. U završnici su otpljeskali nekoliko ritamskih diktata i bili u tome prilično uspješni. Pljeskom smo i otpratili našu dragu gušću i zamolili ju da nam opet dođe. Moram spomenuti da je gđa. Željka više puta pohvalila i našu djecu te učiteljice koje s njima tako lijepo rade. Ovaj susret nas je nadahnuo i napunio  energijom koja nam je dala snage da izdržimo do proljetnih praznika!!!

Festivalčić pripovijedanja i dramskog izražavanja (29.3.2023.)

Danas je bilo jako uzbudljivo u školi jer su učiteljice Mira Topić i Gabrijela Bosnar organizirale Festivalčić pripovijedanja i dramskog izražavanja. Broj prijavljenih sudionika je bio tolik da je program išao u dva dijela, a publike je bilo toliko da su prvi dio gledali prvaši, a drugi dio drugaši. Redali su se tu igrokazi, lutke, kamišibaji, intervjui, pripovijedanja, pjesme pa čak i izvedbe na engleskom i ukrajinskom jeziku. Sudjelovali su učenici od prvog do petog razreda naše škole. Svi su bili uistinu izvrsni. Hvala im na tome. Hvala i našim učiteljicama koji su ih pripremile za izvedbu, a posebnu zahvalu upućujemo učiteljicama Miri i Gabi na ideji i organizaciji događaja. Svi smo uživali u spontanim dječjim interpretacijama.

Kriptografija u Titušu (27.3.2023.)

Da je znanost sve popularnija u društvu, znamo. Znamo i da je STEM područje jako popularno među mladima. Zato smo u goste pozvali  gospodina Krešimira Čanića koji u suradnji sa Školskom knjigom obilazi osnovne škole i djeci predstavlja znanost na različite načine. Našim četvrtašima je održao jedno vrlo zanimljivo i dinamično predavanje o kriptografiji te nas sve naučio nekoliko tehnika šifriranja. Saznali smo da su najbolje svjetske vojke od pamtivijeka bile uspješne upravo radi šifriranih poruka koje su špijuni prenosili vladarima. Jeste li znali da su Spartanci dječake obučavali za vojsku već od 6. godine života? Učili su ih upravo i šifriranju. Nije ni čudo da su bili najuspješnija vojska u povijesti i primjer mnogima nakon njih. Kako bilo, mi bismo voljeli da bude što manje vojski i ratovanja, a što više znanosti pa ćemo pozvati gospodina Čanića opet u goste.

 

 

Dani hrvatskoga jezika (11.-17.3.2023.)

Hrvatski jezik nam je jako važan. Važno ga je čitati, ali i slušati. Što ima ljepše od zabavnog dječjeg igrokaza ili lijepe dječje poezije? Naši boravkaši su se zabavili uz likove hrvatske spisateljice i lutkarice Jadranke Čunčić Bandov. Nakon ručka, školska knjižničarka im je čitala o tome kako jako strašan pas i nije tako strašan i kako veliki hrabri medo i nije tako hrabar. Naučili smo kako pužu pomoći prijeći cestu te čega se trebamo čuvati na ljetovanju. Saznali smo da vrlo lako možemo napraviti lutke recikliranjem kutija od jaja, četki za pranje boca, gubmića i kuhača. Kroz igru smo uvježbavali slagati rime, a palo je čak i nekoliko zanimljivih stihova. Hrvatski jezik nam je važan i zato potičemo djecu na čitanje i zabavu uz knjigu.

Danas je dan za književne susrete (10.3.2023.)

Danas je bilo aktivno po pitanju književnih susreta. Na redu su bili naši prvaši koji su u školi ugostili spisateljicu Sonju Zubović. Od nje su naučili Kako se gleda abeceda. I ne samo kako se gleda već i kakvog je okusa, kako zvuči i miriše. Da bi se sve to doživjelo, trebalo je mirno sjediti, zatim malo leći, a na kraju i zaplesati. Naučili su da su najvažnije riječi mama i mir, a da se najbolje raste od ljubavi.

Književnica Sonja Zubović nas je dodirnula svojim lijepim riječima i potaknula na razmišljanje o smislu života- biti dobar čovjek. Nadamo se da će svi naši prvaši upravo to i postati- dobri ljudi.

 

Istog dana, malo kasnije, učenici 1.e razreda susreli su se u Knjižnici Vladimira Nazora s književnicom Majom Šimlešom i čuli kakve je sve nove avanture doživjela njena, sad već mnogima poznata, žirafa Suli. Naučili smo da ne treba mijenjati sebe da bi bio cool i fora već trebamo razmišljati svojom glavom i biti svoji. Učenici su naučili kako se stvara slikovnica, od ideje do gotovog proizvoda na polici knjižnice. Koji je posao autora, a koji ilustratora? Kako grafički obraditi slikovnicu i na što paziti? Prilično ambiciozno za prvaše, zar ne? Ipak, uživali su u društvu vrlo tople Maje Šimleše za koju su unaprijed pripremili crteže kojima se ona iskreno razveselila. A što je bilo sa žirafom Suli? Pročitajte u novom nastavku Suli u avanturi- džungla.

Književni susret u Titušu (7.3.2023.)

Volimo se družiti s domaćim piscima i autorima dragih nam tekstova. Danas nas je u školi posjetila književnica i lutkarica, gospođa Jadranka Čunčić- Bandov i sve nas zarazila pozitivnom energijom koja iz nje isijava. Uz lutke koje sama radi i koje oživljava na sceni, književnica Čunčić- Bandov baca rime iz rukava tako lagano i pitko da smo svi poželjeli biti dio njene scenske igre. U tome su se okušali samo neki sretnici iz brojne publike četvrtaša i mora im se priznati da su se i te kako dobro snašli. Veselimo se sljedećem susretu s književnicom Jadrankom Čunčić- Bandov i svim njenim lutkicama, tikvicama, krpicama, pjesmicama i brojalicama.

Književni susret u Knjižnici Vladimira Nazora (1.3.2023.)

Učenici 3.c razreda naše škole su posjetili našu narodnu knjižnicu te prisustvovali susretu s književnicom i ilustratoricom Nikolinom Manojlović Vračar. U svojoj “ilustriranoj enciklopediji glagola” autorica se nadahnjuje  samim jezikom te se otiskuje u istraživanje svijeta, pitajući se što sve leti, cvili, pada, gmiže, proizlazi, udara, drhti… Učenici su uživali u neobičnom susretu s hrvatskim glagolima i doživjeli ih na jedan potpuno drugačiji način. U knjizi Što sve glagoli su, osim riječima, predstavljeni i likovnim jezikom. Bilo je zabavno crtati ”glagole”, a usput smo i zapjevali o njima. Hvala našim trećašima i učiteljici Maji Bezik Jantolek na odazivu. Sigurna sam da su se zabavili.

 

 

 

 

Književni susret u Titušu (14.2.2023.)

Danas je našu školu posjetila književnica Bojana Meandžija. Bojana je bila malena djevojčica s nepunih 13 godina kad ju je zadesio strašni rat i prisilio ju da u jednom danu odraste i pozdravi se sa svojim djetinjstvom i svim ljepotama koje ono nosi. Naši učenici 8.a i 8.c razreda imali su priliku iz prve ruke čuti kako je teško biti dijete, a bježati od granata, biti dijete a misliti hoćeš li stići kući zagrliti majku i svoju sestricu. Književnica nas je sve ganula do suza, ali nije ostavila gorak trag. Potaknula nas je da osvijestimo kako nam je dobro i da na tome budemo zahvalni, a najviše od svega da spoznamo da je obitelj najvažnije bogatstvo koje imamo. Njezinu knjigu Trči, ne čekaj me učenici su razgrabili do posljednje, a i knjižnica je naručila nekoliko primjeraka.

Zbog uzbuđenja i svih emocija događaj nije ovjekovječen fotografijama, ali vjerujem da će ostaviti duboki trag u svima nama.

Hvala vam na tome, draga Bojana.

Poziv na predavanje za roditelje

Poštovani roditelji,

pozivani ste na predavanje “Dobrobiti ranog učenja stranog jezika”!
Predavanje će održati Snježana Blažević Mandić, profesorica njemačkog jezika i književnosti. Sastanak će se održati u srijedu,15. veljače u 18 sati u Knjižnici V. nazora.

Ulaz je slobodan i veselimo se vašem dolasku!

Knjižnice grada Zagreba – Dobrobiti ranog učenja stranog jezika (kgz.hr)

ONLINE  KATALOG

Dragi učenici,

na sljedećem linku možete pretraživati katalog naše knjižnice te vidjeti imamo li određeni naslov te je li trenutno dostupan. Nadam se da će vam ova opcija pretraživanja pomoći. Svejedno se veselim vašem dolasku u knjižnicu i osobnom susretu.

link na web katalog : Osnovna škola Tituša Brezovačkog, Zagreb (foi.hr)

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2022

NIJE LAKO KAD SI MLAD (studeni 2022.)

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem poticanja čitanja kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica. Tradicionalno se provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba. Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige posvećena je mladima jer je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.

Moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je Misli na sebe – čitaj!

Učenici petih razreda naše škole sudjelovali su u rješavanju kviza. Među finalistima iz osnovnih škola grada Zagreba našao se i naš učenik Nikola Toman iz 5.a rezreda, a učenica 4.e, Elena Klečina na popisu finalista Knjižnica grada Zagreba. Naše finaliste smo odveli u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu na svečanu dodjelu nagrada te susret s književnicima, Zoranom Pongrašićem i Ivanom Šojat, čija su djela bila sastavni dio kviza. Nismo izvučeni kao dobitnici nagrada, ali barem smo posjetili našu najveću knjižnicu i divili se njezinoj monumentalnosti. Čestitamo našim finalistima i želimo im puno sreće i dogodine. Možda padne i koja nagrada 😉

Posjet Interliberu (studeni 2022.)

11. studenog 2022. nekolicina učenika 8.d i 6.b posjetila je međunarodni sajam knjiga i učila koji se svaku jesen od 1977. održava na Zagrebačkom velesajmu. Uz razgled ponude brojnih izdavačkih kuća učenici su sudjelovali u susretu s književnicom Melitom Rundek, autoricom brojnih djela za djecu i mladež. Nakon obavljenog šopinga, nismo odoljeli slasnim fritulama iz gastronomske ponude sajma. Vraćamo se dogodine jer Interliber je uvijek dobra ideja.