Što djevojčice čitaju?

Što djevojčice čitaju?

Kada upitamo neku djevojčicu: „Što voliš raditi u svoje slobodno vrijeme?“ sigurne smo da kao odgovor očekujemo: „Volim plesati!“, „Volim pjevati!“, „Volim plesti pletenice svojim lutkama!“ ili možda: „Volim se šminkati“. Ovo su neki od odgovora koji nas sigurno kod djevojčica neće nimalo iznenaditi (Dobro, ne baš svi! Za ovaj zadnji još nije vrijeme!). No zapitamo li se ikad: „Vole li djevojčice čitati u svoje slobodno vrijeme?“ Vjerujemo da je većina vas koji sada trenutno sjedite u svojim naslonjačima i čitate ovaj članak na to pitanje zakolutalo očima. Sigurno ste pomislili: „Čitanje??? Zar djevojčice uopće može zanimati nešto što nisu priče o prinčevima koji spašavaju prelijepe princeze?“ Nažalost (odnosno, za nas novinare i učitelje na svu sreću), vaša se mišljenja ovaj put nisu ispostavila kao točna. Naime, djevojčice iz naše škole vrlo su zainteresirane za tajanstvenu čaroliju koja im se pruža kada otvore korice knjige (naravno, to NISU knjige o prinčevima koji spašavaju princeze). Dakako, uvjerene smo da svaka od njih u svojoj glavi ima posloženu, kako mi to volimo zvati, ljestvicu omiljenih knjiga koje su pročitale! Stoga, ako želite saznati koje su se knjige našle na toj GIRL POWER LJESTVICI, pridružite nam se na sljedećim stranicama ovog članka.

 

THE BEST J. K. Rowling, HARRY POTTER

„Istina je najljepša, ali ujedno i najopasnija stvar. Stoga joj se mora pristupiti s velikom pažnjom“, samo je jedan od poznatijih citata iz prvog dijela Harryja Pottera: Harry Potter i kamen mudraca. Vjerujemo da vam je sasvim jasno zašto se ovaj fantastični roman našao na vrhu naše GIRL POWER LJESTVICE. Naime, ova fantastična priča o dječaku Harryju Potteru čiju je životnu priču osmislila te naposljetku napisala J. K. Rowling u čak sedam dijelova zaplijenila je veliku pozornost većini djevojčica. Svakako vas pozivamo da se pridružite avanturi Harryja Pottera što prije te da uronite u njegov čarobni svijet tajni i čarolija, no ne samo onih magičnih, već onih pravih životnih čarolija kojima se nikada nećemo moći dovoljno nadiviti.

U nastavku vam donosimo popis svih sedam dijelova Harry Pottera.

Prvi dio: Harry Potter i kamen mudraca

Drugi dio: Harry Potter i tajna soba

Treći dio: Harry Potter i zatvorenik Azkabana

Četvrti dio: Harry Potter i kameni pehar

Peti dio: Harry Potter i Red feniksa

Šesti dio: Harry Potter i princ miješane krvi

Sedmi dio: Harry Potter i darovi smrti

 

THE SECOND: David Walliams

„Strašno tražim pažnju. To je skroz drugačije nakon što dobijete svu ovu pozornost, ipak. Jer onda je želiš kontrolirati, a ne možeš u potpunosti“, jedna je od poznatih izjava ovog britanskog književnika čije su se knjige našle na drugom mjestu naše ljestvice. On je našu pažnju zaplijenio veoma brzo zahvaljujući svojoj spontanosti, a vjerujem i svojim (nadolazeći dio ne smije biti pročitan u prisutnosti roditelja), ponekad pomalo neprimjerenim rječnikom (ali dobro, sigurne smo da nas je time želio samo malo nasmijati i opustiti, nije imao nikakvu lošu namjeru). Njegova je najpoznatija knjiga Banditska bakica. No našu pažnju je također zaprimio i sljedećim knjigama: Najgori nastavnici na svijetu, Najgora djeca na svijetu, Najgora djeca na svijetu 2, Najgora djeca na svijetu 3, Djedov veliki bijeg.

THE THIRD: Liz Pichon, TOM GATES

Zasluženo treće mjesto osvojile su knjige o dječaku Tomu Gatesu čiji je autor i ilustrator Liz Pichon. Da je odjek o ovom serijalu knjiga velik, pokazuje i činjenica da ovaj serijal knjiga nisu čitale samo djevojčice već i dječaci. Dakako, smatramo da je ovo itekako dovoljan znak da se s veseljem i znatiželjom upustite u pustolovine ovog naizgled običnog dječaka te da mu se pridružite u njegovim životnim pustolovinama. U nastavku vam donosimo imena knjiga koje čine ovaj simpatični serijal: Treba imati malo sreće, Sve je super, Totalno zabavan školski dnevnik, Sve je nevjerojatno, Odlični izgovori (i druge dobre fore), Totalni zakon.

THE FOURTH: Sanja Polak, DNEVNICI PAULINE P.

„Djeci u tekstu nisu potrebne bravure, njima su važne kristalno jasne rečenice s dubokim i važnim mislima koje nose otkucaje mojeg i njihovog srca. To je ključ uspjeha mojih dnevnika o Paulini“, rečenice su koje odaju tajnu uspješnosti ovih čuvenih Dnevnika Pauline P. te koje je jednom prigodom izrekla sama Sanja Polak. Dakako, nema nimalo sumnje da su jednostavnost, simpatičnost i realističnost u rečenicama koje se nalaze u njenim knjigama upravo ono što je primamilo čitatelje, a pogotovo one najmlađe. Stoga vas svakako pozivamo da se pridružite pustolovinama Pauline P. te se nadamo da će vas one ugodno oraspoložiti, a možda i ponekad i nasmijati do suza.

THE FIFTH: Zlatko Krilić, ČUDNOVATA ISTINA

Čudnovata istina jedna je od lektira za koje bismo mogli reći da su nas ostavile bez riječi. Ono što ovu knjigu čini posebnom jest što u svojoj jednostavnosti nosi onu istinsku jedinstvenost. Knjiga je prepuna uzbudljivih događaja koji se međusobno prepliću i zajedno stvaraju pravu malu fantaziju. Sigurni smo da kada je jednom krenete čitati, teško ćete moći prestati čak i kada završite s čitanjem ovog djela jer ćete ga imati želje pročitati još mnogo puta.

THE SIXTH: R. J. Palacio, ČUDO

Čudo je zasigurno jedna od knjiga za koju ne bismo nikada požalili što smo je primili u ruke. Njezina, iako podosta tužna priča, pokazuje realističnost današnjeg svijeta. Ona nam donosi jaku i uvjerljivu pouku te bogatstvo mudrih rečenica radi kojih valja stati i zapitati se: „Zar je to doista tako? Zašto?“ Ta nam knjiga također poručuje da je važno analizirati bilo koju situaciju u životu iz svačijeg kuta gledanja ako želimo biti objektivni. Vjerujemo da će vam ova knjiga u mnogočemu razbistriti pogled, a također vjerujemo da ćete u nekom trenutku pustiti i pokoju suzu. Zato vas pozivamo da se pridružite podosta burnom i isprva nimalo bajkovitom svijetu u kojemu živi dječak koji je glavni lik ove jedinstvene knjige te da mu svojim suosjećanjem i podrškom pomognete prebroditi sve prepreke koje ga očekuju pri kretanju u novu školsku godinu.

 

THE SEVENTH: Lousia May Alcott, LITTLE WOMEN

Ova je knjiga prava poslastica za djevojčice, ali je idealna za sve bez obzira na spol. U knjizi se iskazala unutarnja veličina i hrabrost žene, čak i kada je ona naizgled veoma mala. Također, ova knjiga u sebi nosi mnoge skrivene poruke koje je potrebno primjenjivati u životu. Stoga vas pozivamo da se pridružite ovoj izrazito hrabroj djevojci u njezinim pustolovnim, ali pomalo i zastrašujućim te nimalo lakim avanturama.

THE EIGHTH: Miro Gavran, KAKO JE TATA OSVOJIO MAMU

Ovaj je roman, naizgled veoma jednostavnog i uobičajenog naslova, uspio privući pažnju pojedincima. Knjiga nosi uzbudljivu priču koja će vas zasigurno zaintrigirati, samo joj morate pružiti priliku. Dakako, ova vas knjiga zasigurno neće ostaviti ozbiljna, a kamoli tužna lica, u nekim će vas dijelovima jednostavno nasmijati do suza.

THE NINETH: Kentaro Mijura, MANGA

Iako je sam naziv ovog stripa neobičan jer potječe iz Japana, privukao je pažnju djevojčicama, a vjerujemo dječacima. Sigurni smo da je ovo djelo idealno za one koji ne vole provoditi sate čitajući, a ipak su voljni nešto pročitati. Iz tog razloga pozivamo njih, a dakako i one koji vole čitati duže romane, da urone u japanski svijet književnosti i upoznaju se s ovim uistinu posebnim djelom.

 

THE TENTH: Laura Dockrill, DARCY BURDOCK

Ovaj je simpatičan serijal knjiga o djevojčici Darcy zaplijenio pažnju pojedinih djevojčica već i u nižim razredima. Ilustracije su nešto što će znatiželjnim čitateljima odmah „upasti u oko“. Dakako, realistično-uzbudljivi događaji će vas primamiti da uistinu uživate u ovom djelu, ali će vas također neki postupci potaknuti na razmišljanje. Zato zaronite u uzbudljive dogodovštine zajedno s glavnom junakinjom ovog serijala. U nastavku vam donosimo popis djela koja čine ovaj čudnovati serijal: Žao mi je zbog sebe, Jasno kao dan, Takva sam, kakva sam, Pozdrav do neba.

 

Nadamo se da su vam ova djela proširila vidokruge čarolija knjige te da smo vas ovime potaknuli da se njima i prepustite. Stoga, što čekate? Uronite u čaroliju koju vam svaka knjiga donosi i uvidjet ćete kako je život uistinu bajka koje nismo niti svjesni!

 

Magdalena Plukavec, 6.f