Razvoj komunikacije

Razvoj komunikacije

Pismo

Pisma su, prije izuma telegrama, fiksnih telefona, računala i mobitela, bila jedini način komunikacije s nekim tko je udaljen od vas. Kada šaljete pismo ono prolazi određen put da bi na kraju došlo do željene adrese. Prvo se sortira u jednu od tri kategorije: slova, stanovi i paketi. Sve male komade pošte poput pisama, računa i razglednica obrađuju isti strojevi. Pisma zatim sortira drugi stroj te se razvrstana pisma utovaruju u poštanski kamion. Poštanski uredi još jednom razvrstavaju poštu po adresi i utovaruju ih u poštanske automobile koji dostavljaju poštu na odgovarajuće adrese.

 

Telegrami i Morseov kod

11. siječnja 1838. u Morristownu rođena je trenutna komunikacija. Samuel Morse i Alfred Vail demonstrirali su prvi telegraf. Izum telegrafa omogućio je slanje poruka mnogo brže nego prije. Morseov je kod izumio slikar Samuel Morse jer nije na vrijeme dobio ženina pisma te tako nije bio prisutan kada je preminula. Godine 1836. uz pomoć Alfreda Vaila, američkog strojara i izumitelja, stvorio je Morseov kod. Kod je sastavljen od znakovnog i rastavnog impulsa. Sva slova, a na kraju i brojevi i drugi znakovi izrađeni su od simbola “•” i “—”.

 

Povijest telefona

Shvatiti tko je točno prvi izumio telefon komplicirano je jer su se dva izumitelja, Alexander Graham Bell i Elisha Gray, utrkivali tko će prvi patentirati svoju verziju telefona. A.G. Bell prvi je patentirao telefon 14. veljače 1876. i proglašen je izumiteljem, dok je E. Gray svoju verziju patentirao samo nekoliko sati kasnije. Dokazano je da Bellova verzija uspješno prenosi govor, ali je kasnije Bell bio optužen da je ukrao Grayevu formulu za tekući odašiljač jer je bio sumnjivo sličan Grayevu.

 

Kućni telefoni

Telefon je uređaj za komunikaciju na daljinu, a radi tako da pretvara zvuk u elektroničke signale koji se prenose putem kabela i drugih komunikacijskih kanala na drugi telefon. Ovakav način komunikacije više nije toliko zastupljen zbog otkrića i dolaska pametnih telefona koji su ljudima uvelike olakšali komunikaciju.

 

E-mail

Iako milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno šalje e-poštu, kako poslovno tako i privatno, skloni smo uzimati zdravo za gotovo ovu metodu komunikacije i smatrati e-poštu urođenim dijelom našeg modernog života. U stvarnosti je, međutim, e-pošta relativno nedavni luksuz. Elektronička pošta ulazi na scenu 1971. godine kada je poslan prvi e-mail Raya Tomlinsona. Krajem 1990-ih upotreba interneta eksplodirala je, a s njom i korištenje e-pošte.

 

SMS

SMS je usluga koja se koristi za razmjenu tekstualnih poruka. Ona omogućuje korisnicima slanje i primanje poruka do 160 znakova. Prvi testni SMS poslao je 3. prosinca 1992. godine Neil Papwort. Poslao je poruku “Sretan Božić” svome kolegi. SMS je bio najčešće korištena podatkovna aplikacija do kraja 2010. godine s 3,5 milijardi aktivnih korisnika. U 2010. godini poslano je 6,1 bilijun SMS poruka, prosječno 193.000 SMS-ova u sekundi. Globalna prosječna cijena SMS poruke iznosi 0,67kn.

 

Mobilni telefoni i popularne aplikacije

Mobitel je prijenosni uređaj za komunikaciju i pomoću njega možemo komunicirati s kim i kada god želimo na bilo kojoj udaljenosti bez većih teškoća. Glavna mu je funkcija glasovna komunikacija, no u novije se vrijeme sve više koristi za slanje tekstualnih i slikovnih poruka putem aplikacija. Aplikacije i društvene mreže koje nam pomažu u kvalitetnijem i bržem komuniciranju su Instagram, Tik tok, Twitter, Snapchat, Facebook, WhatsApp, Viber, Poruke… Društvene mreže i mobiteli pružaju nam priliku da uvijek ostanemo povezani s prijateljima i obitelji.

 

Lucija Juratovac 7.c