Projekt FILMOM DO SENZIBILIZACIJE

Projekt FILMOM DO SENZIBILIZACIJE

Projekt „Filmom do senzibilizacije“ autorski je projekt Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u kojem sudjeluju četiri škole iz Republike Hrvatske: OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje, OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ Strahoninec iz Strahoninca i naša OŠ Tituša Brezovačkog.

Osnovna je ideja da učitelji i stručni suradnici koje rade na projektu, uz pomoć filma kao glavnog alata, djecu bez teškoća u razvoju nastoje senzibilizirati za potrebe njihovih vršnjaka (i odraslih) s oštećenjima vida i/ili sluha. Aktivnosti su usmjerene ka obrazovanju i senzibilizaciji učenika, roditelja i učitelja, koristeći alate bliske i poznate kulture, no nedovoljno dostupne djeci s teškoćama u razvoju koja imaju senzorička oštećenja. Velika većina kulturnih sadržaja u Hrvatskoj, unatoč postojanju raznih strategija, je i dalje nedostupna djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Projekt u našoj školi provode pedagoginja Katja Turk, logopedinja Suzana Peh i učiteljica razredne nastave Maja Bezik Jantolek.

U sklopu projekta provedene su po 3 radionice u svakom petom razredu naziva: Igraj se sa mnom; Kako gluhe osobe gledaju filmove? i Gledati film i biti slijep. Učenicima je bilo zanimljivo i poučno.

U sklopu projekta učenici 6.D razreda sudjelovali su na jednodnevnoj radionici o prilagodbi filmova za slijepe osobe (putem snimanja audio-naracije) i prilagodbi za gluhe osobe (kroz izradu prilagođenih titlova). Učenici su bili motivirani i aktivno sudjelovali u svim aktivnostima. Kako nam je bilo pogledajte u nastavku.

 

Do kraja školske godine mladi će filmaši prilagoditi neke od filmova koji su snimljeni u našoj školi prošlih godina kako bi slijepima i gluhima olakšali praćenje. Jedva čekamo!