Healthy foods, happy moods 2017-2019

Healthy foods, happy moods 2017-2019

 

Projekt Healthy foods, happy moods/ Zdrava hrana, dobro raspoloženje implementira se u našoj školi kao dio Erasmus + programa: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, Strateška partnerstva škola. Ukupno trajanje projekta je 24 mjeseca, od 5.rujna 2017. godine do 5. rujna 2019. godine. Cilj projekta je prevencija pretilosti djece kreiranjem aktivnosti u školi kojima se promovira konzumacija zdrave hrane i tjelovježba.

Projekt koordinira škola Bedia Midilli  Illkokulu  iz Turske (Foca), a partneri su OŠ Tituša Brezovačkog (Zagreb), škola Istituto Comprensivo Mazzarino iz Italije (Mazzarino), škola Szkoła Podstawowa im. bl. Edmunda Bojanowskiego iz Poljske (Lipno) i škola Scoala Gimnaziala Nr. 4 Suceava iz Rumunjske (Suceava).

Koordinator projekta je školska pedagoginja Maja Sokač, a školski projektni tim čine učiteljice Sanda Mijalić, Mira Topić i Snježana Krezo. Ciljana skupina projekta su učenici od 8 do 12 godina kao i njihove obitelji.

Razlog izbora teme projekta je opasnost pretilosti koja uzrokuje kronično oštećenje metabolizma, a na djecu utječe jednako kao i odrasle osobe. Ubrzano se povećava u razvijenim zemljama, ali i zemljama u razvoju. Glavni razlog za to su prehrambene navike suvremenog života, prekomjerno konzumiranje ulja i ugljikohidrata, te sve češće sklonost djece da umjesto bavljenja sportskim i tjelesnim aktivnostima, slobodno vrijeme provode koristeći suvremenu tehnologiju. U izvješću Europskog regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije upozorava se na činjenicu da je pretilost jedan od najznačajnijih svjetskih izazova javnog zdravstva, a činjenica je da je stanje alarmantno, posebno za djecu i mlade ljude. Poznato je da je pretilost u djetinjstvu može biti temelj mnogih drugih kroničnih bolesti tijekom života.

Učenici će dobiti osnovne informacije o prehrani kao što su adekvatna i uravnotežena prehrana i zdrava hrana, smanjiti će konzumaciju brze i nezdrave hrane, razviti će svijest o važnosti zdrave hrane poput konzumiranja svježeg povrća i voća, shvatiti će važnost aktivnog života i vježbi, promatrati će proces nastanka zdrave hrane i uvidjet će da je moguće napraviti različite vježbe/aktivnosti čak i u školi.

Tijekom projekta planiramo ostvariti ciljeve aktivnostima poput: kreiranjem organskog vrta i prakticiranje organske hrane kao životne navike, kratkim sportskim aktivnostima prije nastave, kreiranjem zdravog menua, izradom stripa o zdravom životu, Cooking fest, Kutići zdrave hrane i sl. Nadamo se sudjelovanju roditelja u aktivnostima čime se nastoji započeti zdravije živjeti i mijenjati prehrambene navike unutar obitelji.

Projekt predviđa ukupno tri mobilnosti učenika (4 učenika po mobilnosti) prilikom kojih će učenici povećati jezične kompetencije i znanje o kulturi i tradicijama zemalja partnera. Učenici će raditi u školskim i međunarodnim skupinama te time razvijati sposobnost za suradničko učenje.
Predviđa se da aktivnosti i događanja tijekom projekta obuhvate širu lokalnu zajednicu svake partner škole.

Vijesti

Kako nam je bilo u Italiji?