Naši učenici vole putovati!

Naši učenici vole putovati!

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja našeg školskog časopisa English Extra su putovanja pa smo proveli anketu na tu temu u višim razredima naše škole. Zanimale su nas navike putovanja naših učenika i željeli smo saznati koliko često putuju te koje im je najdraže doba godine za putovanja. Uz to, željeli smo saznati jesu li ikad putovali u inozemstvo ili jesu li ikad bili na krstarenju, kao i jesu li ikad putovali avionom ili vlakom. Na kraju smo tražili naše učenike da navedu mjesta koja bi željeli posjetiti. Pogledajte našu analizu, neki rezultati mogli bi vas iznenaditi.

U anketi je sudjelovalo 457 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda, a anketu su proveli i analizirali novinari časopisa English Extra u travnju 2023. godine.

Prema rezultatima ankete gotovo svi učenici viših razreda vole putovati obzirom da je 448 (98%) od 457 učenika odgovorilo pozitivno na to pitanje, dok samo 9 (2%) njih ne voli putovanja. Ovo je vjerojatno razlog zbog kojeg 54% učenika putuje dva do pet puta godišnje, 34% njih putuje više od pet puta godišnje, a samo 12% učenika putuje jednom godišnje. Kada govorimo o prijevoznim sredstvima pri putovanju, 336 (74%) učenika je putovalo vlakom, dok je 196 (43%) putovalo avionom. Iznenađujuće, čak 183 (40%) učenika bila su na krstarenju barem jednom. Možemo pretpostaviti da su svi putovali autobusom, no 19% naših učenika viših razreda reklo je da ne voli putovati autobusom. Očekivano, 394 (86%) učenika rekla su da je njihovo najdraže godišnje doba za putovanja ljeto, dok 63 (14%) učenika preferiraju zimu. U anketi smo pitali i za mjesta koja bi naši učenici željeli posjetiti u Hrvatskoj i širom svijeta. Omiljeno domaće odredište po tome je Dubrovnik obzirom da 137 (30%) učenika želi posjetiti ovaj hrvatski dragulj. Split je zauzeo drugo mjesto (8%), Pula je bila četvrta (5%), dok je 7% naših učenika izjavilo da nemaju odredište u Hrvatskoj koje žele posjetiti. Spomenuto je mnogo zemalja kao odredišta budućih putovanja, no Francuska je dobila najveći broj glasova – 70 (15%). Odmah nakon nje slijede SAD (10%), Španjolska (8%) i Japan (5%). Neke od zanimljivih zemalja koje su učenici naveli kao odredište koje žele posjetiti su Etiopija, Filipini, Sjeverna Koreja, Nigerija, Indija, Kolumbija i Armenija.

Ono što na kraju možemo zaključiti je da naši učenici vole putovati, dosad su već dosta putovali i imaju vrlo raznolika odredišta koja žele posjetiti u budućnosti.