Moj omiljeni dan u Engleskoj

Moj omiljeni dan u Engleskoj

Moja obitelj i ja putovali smo u Englesku tijekom proljetnih praznika. Svidjelo mi se sve na našem putovanju, ali sam najviše uživala u danu koji smo proveli u Warner Brothers Studio. Tamo je snimano svih sedam filmova o Harryju Potteru. 

Kada smo ušli u dvoranu u kojoj smo čekali red za početak obilaska, vidjeli smo iznad sebe velikog Gringottsovog zmaja koji se pojavljuje u sedmom filmu, a na zidovima slike likova iz Harryja Pottera.

Na početku obilaska gledali smo kratak film o nastanku filmova. Film su vodili glavni glumci: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) i Emma Watson (Hermiona Granger).

Kada je film završio, platno se podiglo i otkrilo velika drvena vrata. Vodič je otvorio vrata i otkrio Great Hall, dvoranu u kojoj su se održavale gozbe u filmovima. Sa svake strane bile su uniforme Hogwartsovih kuća (Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw i Slytherin). Na kraju hodnika, ispred njihajućeg sata, visio je kostim profesorice Umbridge. Ispred ulaza u iduću prostoriju vidjeli smo i kostime profesora Dumbledorea, profesorice McGonagall i profesora Snapea.

U idućoj su sobi bile izložene biografije redatelja (David Yates, Mike Newell, Alfonso Cuarón, Chris Columbus), govornica profesora Dumbledora, haljine koje su se nosile na Yule balu, uključujući Ronovu ružnu pelerinu. Također se mogla vidjeti i garderoba Hogwartsovih učenika i profesora, pokretne slike na zidu stubišta i perike koje su glumci nosili tijekom snimanja.

Nakon toga vidjeli smo spavaonicu kuće Gryffindor u kojoj su bila smještena četiri kreveta crvenih posteljina. Na sredini je sobe stajala peć. Gryffindorski šalovi, kape, pidžame i slatkiši bili su razbacani po krevetima, stolicama i stolovima. Ispod kreveta nalazili su se koferi učenika. Slijedila je učionica napitaka. Bila je mračna i kamenih zidova. Na policama su se nalazili sastojci za napitke, na stolovima hrpe kotlića, a kostimi profesora Snapea i Slughorna nalazili su se svaki s jedne strane učionice.

Dumbledoreov ured bio je od kamena i pun polica s knjigama. U sredini sobe nalazio se drven radni stol. Pokraj stola stajala je Dumbledorova ptica Phoenix. U svom uredu imao je i Gryffindorov mač i šešir za sortiranje Hogwarts kuće.

Vidjeli smo kostime ostalih profesora: Profesorice Trelawney, profesora Moodyja i profesora Quirrella. Štapići koji su glumci koristili u filmu bili su izloženi pokraj metli za Quidditch. Stali smo pokraj metle koja je ležala na podu. Stavili smo ruku iznad nje i viknuli: “Up!” te se metla podigla do naše ruke kao u filmu. Malo dalje nalazila se Hagridova kuća.

Vidjeli smo i ured Profesorice Umbridge. Zidovi su bili rozi i puni tanjurića s mačkama. Na sredini zida nalazila se velika slika bijele mačke s krunom. Ispred slike stajao je smeđi stol s priborom za čaj i puno papira. U uredu su se nalazili i rozi kostimi Profesorice Umbridge. Puno ružičastog!

Obilazak smo nastavili šetnjom kroz Zabranjenu šumu. Na ulazu je bio Hagridov kostim s velikim svijećnjakom i Voldemortov s njegovim štapićem. Šuma je bila mračna, puna visokih stabala i zvučnih efekata poput kiše i munje. Kako smo ulazili dublje u šumu, počeli smo viđati velike paukove, hippogrifa i najvećeg pauka Aragoga.

Kada smo izašli iz Zabranjene šume i došli smo do perona 9 i ¾ gdje se nalazio Hogwarts Express. Mogli smo ući u vlak i vidjeti kupe s koferima, slatkišima i sovama. Na peronu su bili izloženi Ronov i Harryjev kostim iz prvog nastavka i slatkiši koji se prodaju u vlaku, a nasuprot njima kostimi glavnih likova iz posljednje scene sedmog nastavka.

Napravili smo pauzu za ručak u kafiću Backlot. Kupili smo butterbeer! To je pjenušavo piće od karamele sa šećernom pjenom. 

Napustili smo kafeteriju i izašli u dio studija na otvorenome. Tamo se nalazila kuća Dursleyevih u kojoj su Hogwarts pisma letjela po dnevnoj sobi, a likovi Harryjeve tete Petunie i strica Vernona gledali su kako Marge Dursley leti iz kuće napuhana kao balon. Pokraj kuće nalazio se staklenik profesorice Sprout u kojem su bili izloženi kostimi profesorice Sprout i učenika te biljke Mandragore koje smo mogli izvući iz zemlje, a one bi počele plakati.

Ispred staklenika stajao je The Night Bus, Ronov plavi auto i Hagridov motor. Očarala nas je i Gringotts Wizarding Banka sa svojim velikim dijamantnim lusterima, visokim kamenim stupovima i pultovima na kojima su radili goblini. Na pultovima su bili razbacani papiri, tinte, pera, novac i dvije svjetiljke sa svake strane pulta.

Nakon Gringottsa hodali smo ulicom Diagon Alley koja je bila puna dućana poput Ollivanders Wand Shop, Owl Post, Quality Quidditch Supplies, Weasleys’ Wizard Wheezes itd.

Skrenuli smo s ulice u jednu mračnu sobu, ali nije dugo bilo mračno. U sobi se nalazila maketa Hogwartsa koju su snimatelji koristili ako su trebali snimke dvorca izbliza. Maketa je bila prekrasna, čarobna, čak su i rasvjetu mijenjali s dana na noć.

Nažalost, to je bio kraj obilaska, ali veselila sam se još jednoj stvari – suvenirnici! Izbor je bio bogat i bilo je odličnih stvari: slatkiša, školskog pribora, Harry Potter knjiga, vesta, metla, štapića, plišanih životinja, figurica itd. 

Nakon što smo napustili Warner Brothers Studios, prošli smo kroz luk napravljen od štapića iz kojih je izlazila svjetlost. Sačekali smo autobus i otišli kući. Ako volite Harry Potter serijal poput mene, preporučujem dolazak u Warner Brothers Studios! Čaroban je kao i filmovi.

Maja Pritišanac, 7.f