Mobiteli ili limuni?

Mobiteli ili limuni?

Govorenje i slušanje glavne su djelatnosti kojima ostvarujemo odnos, međutim, iako sastavni dio našeg svakodnevnog života, postale su zanemarene. Način se komunikacije promijenio te je to rezultiralo pomanjkanjem razgovora. Promjenu u komunikaciji uvelike možemo primijetiti u školskim klupama, a pogotovo tijekom odmora. Glavnom se smetnjom smatra – mobitel!

Primijetili smo da je mobitel glavni uzrok narušene komunikacije, iako mobitel ima i dobrih strana. Zbog toga smo odlučili provesti jednu vrstu istraživanja u obliku izazova pomoću kojeg smo htjeli vidjeti koliko dugo i mogu li uopće učenici izdržati bez mobitela tijekom školskoga dana. U istraživanju je sudjelovalo nekoliko učenika i svaki od njih je ovaj zadatak doživio i odradio drugačije. Manji broj učenika nije uspio izdržati bez mobitela te su osjećali potrebu pogledati mobitel ili gledati prijateljev mobitel. Kada smo ih pitali zašto nisu izdržali, odgovorili su da smatraju da mobiteli nisu potrebni tijekom odmora, ali da im pomažu razviti zajedničke interese. Zajedno ili odvojeno gledaju iste sadržaje na mobitelu te poslije komentiraju. Zahvaljujući mobitelu imaju teme za razgovor. Većina je učenika zadatak odradilo uspješno i nije imalo potrebu rabiti mobitel. Oni smatraju da mobiteli nisu potrebni na školskim odmorima, naravno nije problem ako se koriste, ali da se u tom silnom tipkanju ne izgubi uzajamni odnos. Poslije provedenog istraživanja zanimalo nas je što o svemu tome kažu naši roditelji. Saznali smo kako su sve generacije drugačije te svaka ima svoj način provođenja slobodnog vremena u školi. Naši su roditelji, na primjer svakoga dana igrali igre u kojima bi sudjelovali svi, razmjenjivali bi zanimljive događaje i zabavljali se. Naše generacije tu zabavu pronalaze u mobitelima i to ne smatramo pogrešnim ili lošim, kao što smo napisali, svaka generacija ima ono nešto svoje. Međutim, za vrijeme jednodnevnog izazova bez mobitela primijetili smo da su se komunikacija i odnosi popravili. Zbog mobitela smo ponekad razdražljivi, a bez njega postajemo pažljiviji i počinjemo slušati ljude i razumjeti ono što nam govore.  Sudionike smo, također pitali što najčešće rade na mobitelima, a odgovori su većinom bili slični. Najviše vremena na mobitelima provedu igrajući igrice ili gledajući razne društvene mreže poput Instagrama i TikToka.

Ovim smo istraživanjem saznali da se bez mobitela može, ali malo teže zato što se navike teško riješiti. Mobitel bismo trebali koristiti kada je potrebno, npr. za zadaće, a ne kao bijeg od stvarnosti. Ne možemo u potpunosti tvrditi da su samo mobiteli krivi za probleme u komunikaciji te da će se sve riješiti ako samo ostavimo mobitel sa strane. Međutim, možemo preporučiti da ponekad ostavite mobitel i samo pogledate i poslušate ljude oko sebe.

Kada vam život ponudi mobitel ili limun. Što ćete izabrati?

 

Lucija Juratovac i Antonija Ilijaš