Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije

Na današnji dan (16. 11.) obilježava se Međunarodni dan tolerancije. Tim povodom naša učenica Lucija Juratovac (8.c), predsjednica Vijeća učenika, obratila se učenicima i učiteljima prigodnim tekstom:

Tolerancija ili snošljivost  označava uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Antonimi za toleranciju su nesnošljivost, netrpeljivost ili netolerancija. Netolerancija se može steći vrlo brzo i lako, za razliku od tolerancije koja se stječe sporije i teže.

Razlog je tomu što se tolerancija uči, razvija i usavršava. Učimo od malih nogu, učimo kako su neke stvari dobre, a neke loše, razvijamo svoje mišljenje i stavove. Zbog toga djeca od malena počinju stvarati predrasude i stereotipe prema određenim stvarima i ljudima. Kada odrastu ona tu netoleranciju iskazuju lošim djelima i na taj način u sebi stvaraju mržnju. Kako bi se ta mržnja spriječila djecu bi se od malih nogu trebalo učiti da poštuju različitosti, a svoje poštovanje prema različitostima pokazuju ljudima i svakodnevno ga usavršavaju. Usavršavanjem svojega poštovanja prema različitim idejama, stavovima i načinima života, također usavršavamo svoju toleranciju. Tolerancijom pokazujemo svoju strpljivost i brižnost, svoje vrline i najljepšu stranu sebe. U našoj je školi tolerancija vrlo raširena i to se može primijetiti. Naši profesori i svi ostali djelatnici naše škole svakodnevno nam to pokazuju. Profesori su oni koji uvažavaju i poštuju naše ideje i stavove, neovisno o tome jesu li one različite ili iste u odnosu na njihove. Mnogo nam puta ulaze u susret i toleriraju pogreške i tako nam olakšavaju boravak u školi, ali nam i svojim primjerom pokazuju kako se mi trebamo ponašati prema drugima. Škola pokušava stvoriti što ugodniju atmosferu, ona tolerira naše pogreške te nam želi pokazati kako smo svi različiti, ali zato i posebni. Mi, učenici, svoju toleranciju pokazujemo međusobnim poštivanjem i poštivanjem profesora, razvijamo ju i koristimo na ispravan način.

Toleranciju bismo svi trebali izgraditi i pokazivati jer bez tolerancije sve je nemirnije, a uz nju sve postaje ugodnije i prihvatljivije.

„Nemojte biti toliko tolerantni da tolerirate netoleranciju.“- Bill Maher

„Test hrabrosti dolazi kada smo u manjini. Test tolerancije dolazi kada smo u većini“ – Ralph W. Sockman

„Tolerancija je pozitivan i srdačan napor da se razumiju tuđa vjerovanja, prakse i navike bez nužnog dijeljenja ili prihvaćanja. – Joshua Liebman

Lucija Juratovac, 8.c

Učenici su na Satovima razrednika s pedagoginjom i svojim razrednicima odrađivali prigodne aktivnosti na temu tolerancije.

Učitelj Goran Hosu skupio je radove učenika te izabrao 3 rada koja su prijavljena na natječaj „Oboji svijet“. S obzirom da su radovi učenika izvrsni, nije bilo nimalo lako odabrati. Neke od radova pogledajte u nastavku:

I ne zaboravite: Tražimo li nešto što je svima zajedničko – to je da smo različiti!