Kako pronaći pravu knjigu za sebe

Najbolji je dio čitanja knjige zamišljanje događaja iz knjige u glavi, ali svatko doživljava knjigu koristeći se različitim osjetilom. Neki vizualno zamišljaju i gledaju što se događa, neki slušaju razgovor između likova, neki mirišu stranice. Taj miris ih asocira na zamišljeni miris likova i mjesta. Neki dodirom stranica zamišljaju da dodiruju predmete iz knjige.

Knjige nam razvijaju maštu i zato ih trebamo više cijeniti. Osim što nas uče kako se ljepše izražavati, uče nas životu. Međutim, postoje pojedinci koji ne vole čitati knjige i ne shvaćaju kako su knjige zabavne i poučne. Kako im objasniti da griješe tako misleći? Postoji knjiga za svakoga, pa čak i za nečitače. Cilj nas velikih ljubitelja čitanja jest pokazati im kako su knjige uistinu zanimljive i kako jednostavno još nisu pronašli knjigu koja im se sviđa.

Sve su knjige različite, neke su realističnije, neke maštovitije. Svi imamo drugačiji ukus kada su u pitanju knjige i zato postoje knjige za svaki ukus. Međutim, kako odabrati knjigu koja nam se sviđa? Ljudi obično sude knjige po koricama, ali koliko je to uistinu mudro? Korice neke knjige mogu biti šarene i imati lijepe ilustracije, a knjiga, međutim, biti dosadna. Isto tako trebamo voditi računa o tome želimo li kupiti ili posuditi knjigu. Kupit ćeš je ako želiš imati vlastiti primjerak, ali ako ti je u redu vratiti je nakon nekog vremena i ne smeta ti što ju je netko prije tebe čitao i što je možda pomalo uništena, bolje bi bilo posuditi je.

Sve su knjige posebne i ne bi ih se trebalo suditi po koricama. Ako želimo znati kakva je neka knjiga, jedini način je pročitati je. Trebamo vjerovati u čaroliju knjiga.

 

Tara Kosec, 6.e