Jesu li očekivanja put u nezadovoljstvo ili zauzimanje za sebe?

Jesu li očekivanja put u nezadovoljstvo ili zauzimanje za sebe?

Očekivanje – riječ dubokog značenja koja je često tako krivo shvaćena. Da, očekivanja su veoma moćna! Ona su sposobna otjerati nadu i želju za sanjarenjem od čovjeka, a u čovjeku ostaviti samo želju za pobjedom. No, istodobno, očekivanja mogu pokrenuti želju za ostvarivanjem snova. Čovjeka mogu uvjeriti u posebnost snova i njihovu sposobnost usrećivanja i motiviranja ljudi. Mogu ga uvjeriti da se za snove vrijedi boriti. No, zašto očekivanja imaju dva lica? Zašto su tako krivo shvaćena u ovom neobičnom svijetu? Kako ona utječu na nas – kada im se trebamo oduprijeti, a kada ih slijediti? Kako uopće možemo znati da će nam očekivanja pomoći u težnji za ostvarenjem naših snova?

Želje ili nezadovoljstvo?

Očekivanje je naš pokretač. Ono nas podsjeća da trebamo težiti ostvarenju naših snova. Podsjeća nas na naš zacrtan cilj i daje nam dovoljno sigurnosti kako ne bismo nikada od njih odustali! Sve naše nade, želje i uspjesi su rezultat očekivanja. Ono nam daje moć i hrabrost u najtežim trenutcima. Očekivanja nas podsjećaju da je u redu imati želje, zacrtane ciljeve i da nije sramotno reći: „Želim biti prvi!“ Poručuju nam da je upravo sramotno to ne izgovoriti ako to uistinu želimo. Izgovaranjem tih riječi samo pokazujemo želju za ostvarenjem naših snova!

Ne možemo ostvariti naše snove bez očekivanja. Ona su skrivena u svima nama. Isto kao i naši snovi. Onaj tko skriva svoja očekivanja zbog mogućih prigovora okoline vjerojatno nije svjestan da time skriva svoje snove na mjesto gdje ih možda ni on sam neće moći nikada više pronaći.

Podrška 

Podrška je jedna od najvećih želja, ali i potreba svakog čovjeka. Ako nas osoba podržava to ne znači da će sve odobravati i sa svime se slagati. Podržavati nekoga znači činiti ono što je u najbolje za tu osobu.  No, nažalost, podršku nemaju svi iako je svi u potpunosti zaslužuju. Međutim, znači li to da ćemo odustati i zatomiti naša očekivanja? Koja nam je vrsta podrške uopće potrebna?

Imati očekivanja bez podrške je teško, ali ne i nemoguće. Zašto bismo trebali imati podršku drugih kako bismo slijedili svoje snove? Jedina podrška koja nam je uistinu potrebna podrška je nas samih. I upravo je to razlog zašto bismo se trebali zapitati: „Imamo li uistinu pravu podršku ili smo je izgubili pokušavajući zadobiti onu drugu, manje važnu podršku, podršku drugih?

Svatko od nas pravo ima da snove, želje i nade u svoj život prima!

Magdalena Plukavec, 7.f