Instaliraj aplikaciju Čitata

Instaliraj aplikaciju Čitata

Čitata je aplikacija preko koje se mogu čitati ili slušati knjige. Nastala je u Godini čitanja prije svega kako bi olakšala čitanje učenicima koji imaju poteškoća s čitanjem, ali i onima koji vole slušati knjige. Projekt je ostvarila umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces, u suradnji s timom stručnjaka.

 

Moje iskustvo

Instalirala sam Čitatu te isprobala sve mogućnosti koje aplikacija daje.

Odlično je što je aplikacija u potpunosti besplatna za sve (nema nikakvih premium opcija koje se moraju plaćati). Samim time svatko ima priliku u potpunosti otkriti potencijal Čitate. Trenutno na raspolaganju ima samo devet knjiga, ali ove godine trebalo bi biti dodano još deset knjiga.

Popis omogućenih knjiga:

Zabundane priče, autor: Tomislav Baran

Viktor i tajna družina, autorica: Corina Ana Penić

Bacit ću ti kompjutor kroz prozor, autorica: Jasminka Tihi Stepanić

Bijeli klaun, autor: Damir Miloš

E, baš mi se pjeva, autorica: Lada Martinac Kralj

Baš kao Harry Potter, autorica: Jasminka Tihi Stepanić

Priča o pobjedi, autorica: Rosie Kugli

Ana Tom i Ja; Crvenšlapica, autor: Zvonimir Balog

Zmajevi koji ne lete, autorica: Ivana Šojat

Na početku je potrebno prijaviti se i napisati dob kako biste mogli dobiti knjige namijenjene vama. Ako je knjiga za starije, bit će onemogućena. Prije nego što krenete čitati/slušati, možete postaviti tajmer i nakon postavljenog vremenskog ograničenja mobitel će zazvoniti. Može se i promijeniti boja pozadine i teksta te veličina i font što je odlično jer se svima nekada dogodilo da nam je teško čitati jer su slova presitna. Također se tema cijele aplikacije može promijeniti. Kada počnete slušati, tekst koji se čuje promijeni boju. U tome sam primijetila malu grešku – tekst koji promijeni boju često kasni za zvukom, nekada i za cijelu rečenicu. Riječi koje su podebljane može se dodatno poslušati i primijetila sam da se u nekim riječima se ne čuju prvi slogovi. Na postavkama neke knjige može se vidjeti značenje nekih riječi što je odlično i sigurno pomaže u razumijevanju. Nakon čitanja aplikacija automatski pamti gdje se stalo s čitanjem. Može se i provjeriti statistika pročitanog, odnosno nepročitanog dijela knjige.

Mislim da je aplikacija odlična jer ima puno odličnih opcija i onih koje možeš sam kontrolirati. Žao mi je što aplikacija nema nikakvu reklamu preko nekog medija jer je iznimno korisna. Nadam se da će Čitata zaživjeti među učincima i da će potaknuti čitanje koje se sve manje prakticira kao način zabave.

ČITAJ KAO ČITATA!

 

Klara Skoko 7.c