Grad Nin – mjesto za mene

Grad Nin – mjesto za mene

Grad Nin smješten je na obali Jadranskog mora otprilike 15 kilometara sjeverno od Zadra. Grad Nin posjetila sam nekoliko puta te me očarao svojom jednostavnošću i povijesti.

Centar grada Nina je otočić povezan dvama mostovima. S istočne strane grada nalazi se jedna od triju hrvatskih solana. Solana u Ninu stara je otprilike osam stoljeća. Tijekom tih je godina bila u vlasništvu Mlečana, a bila je i zatvorena, no ponovno se otvorila 1954. godine. U samom se gradu nalaze razni spomenici i znamenitosti. Najpoznatiji su Crkva svetog Križa, poznata kao najmanja katedrala na svijetu, Gornja i Donja vrata i spomenik Grgura Ninskog. Postoji legenda koja kaže da ako dodirnete nožni palac kipa Grgura Ninskog, sreća vam je zajamčena. Osim Grgura Ninskog u Ninu su rođeni i hrvatski kralj Petar Krešimir IV. i knez Branimir. 

Što se hrane tiče, u Ninu od restorana možete pronaći manje-više samo pizzerije i dućan sa slatkišima gdje možete pronaći sve vrste bombona i čokolada. Ako se ikada nađete u Ninu svakako probajte njihov suhomesnati autohtoni proizvod šokol

Nin ima puno lijepih pješčanih i kamenih plaža te čisto more. Međutim, teško je pronaći plažu na kojoj nema puno ljudi. Na primjer, Kraljičina je plaža najveća ninska plaža na kojoj se modro more prelijeva po pijesku u lijepim oblim oblicima, ali često je puna ljudi pa ćete jedva vidjeti pijesak. Stoga vam savjetujem da, ako mislite ljetovati u Ninu, dođete pred kraj ljetne sezone, krajem osmog mjeseca ili u devetom mjesecu. Plaže su zaista lijepe i nećete pogriješiti ako se odlučite ljetovati u Ninu, a jedino što meni ne odgovara je što je more jako plitko i treba se dugo hodati kako bi se došlo do dubljeg dijela mora.

Na kraju ćete svoga putovanja vjerojatno zaželjeti kupiti nešto kako bi se sjećali svog putovanja u Nin ili nekome donijeti sitnicu s putovanja, to možete obaviti u centru grada gdje se nalazi puno dućana sa suvenirima.

 

Kala Zvonc