Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih

Kada se i gdje Valentinovo počelo obilježavati?

Valentinovo je poseban dan za koji smo svi čuli, no znate li od kada se Valentinovo obilježava širom svijeta? Valentinovo se prvo počelo obilježavati u Velikoj Britaniji. Britanci slave Valentinovo još od 14. veljače 1450. godine. Običaj slavljenja Valentinova nakon nekog vremena proširio se do Francuske, zatim do Njemačke i onda po cijeloj Europi. Na taj dan bile su uzbuđene žene i djeca, dijelile su se jabuke, pjevale pjesmice o Valentinu… Valentinovo se u azijskim zemljama počelo obilježavati u prošlom stoljeću.

 

Legenda o Valentinovu

Jedna od legendi o Valentinu glasi ovako:

Valentin se, dok je čekao svoje pogubljenje, zaljubio u mladu djevojku. Navodno je Valentin prije svoje smrti toj djevojci napisao pismo na koje se potpisao: „Od tvojeg Valentina” (što je izraz koji se danas često piše na čestitku za Valentinovo).

 

Ljubavna priča

Bok! Ja sam Lena i danas ću vam ispričati kako sam upoznala dečka svojih snova. Prije tri godine krenula sam u sedmi razred osnovne škole, ali nisam išla u svoju staru školu, nego sam krenula u školu za koju uopće nisam znala da postoji. Novi profesori, novi učenici i novi hodnici. Škola je bila puna bogataša i djece poznatih osoba, ali moja majka i ja nemamo puno novaca otkad je tata dobio otkaz. Puno me je djece maltretiralo zato što nemam novaca ni za ručak. Prvih mjesec dana u školi nisam imala prijatelja, ali ubrzo se pojavio novi učenik i dobro smo se slagali, čak mi se i sviđao. Međutim, on se odselio u Pariz pa sam opet bila sama. Prošle su dvije godine i krenuli su upisi u srednju školu. Odlučila sam se upisati u medicinsku školu jer volim pomagati ljudima. Tamo sam upoznala puno prijatelja, a ne mogu reći da se nisam i koji put zaljubila. Valentinovo se bližilo, dječaci su razmišljali što će kupiti svojim djevojkama, ali ja nisam imala dečka tako da nisam očekivala neki poklon. Došao je Dan zaljubljenih, sjela sam za stol, pripremila potrebne stvari i primijetila poruku zalijepljenu ispod stola. U poruci je pisalo da dođem na plažu u crvenoj haljini i s raspuštenom kosom. Isprava sam se bojala jer nisam znala tko će me tamo dočekati. Pitala sam sve svoje prijateljice znaju li čiji je to rukopis, ali nitko nije znao. Nakon premišljanja ipak sam obukla svoju najdražu i jedinu crvenu haljinu te sam raspustila kosu. Prijateljica me otpratila do plaže i pružala mi sigurnost i podršku. Čekala sam nekoliko minuta i ugledala sam svoju simpatiju. Od šoka kao da sam se zaledila, Lazar je kleknuo i izvadio plišanca iz torbe. Uzela sam plišanca, zahvalila Lazaru i upitala ga zašto nije sa svojim bogatim pradjedom u Parizu. On mi je rekao da sam mu previše nedostajala i da nije mogao prestati razmišljati o meni. Tada me zagrlio i poljubio me. Nisam znala što reći. Moja simpatija mi je ukrala prvi poljubac. Osjećala sam toplinu oko srca prvi put. Sjeli smo se na klupu najbližu moru, a Lazar mi je pričao sve o Parizu i njegovoj kulturi. Ostao je sa mnom i pomagao mi oko škole. Kad sam završila srednju školu, otišla sam u Pariz s mamom i preselila se k Lazaru.

Nadam se da vam se svidjela moja priča, vidimo se sljedećeg Valentinova.

Marijana Horvat, 5. e