Dan materinskog jezika

Ove godine 21. veljače povodom Dana materinskog jezika želimo naglasiti i podsjetiti na važnost i bogatstvo jezične raznolikosti i višejezičnosti naših učenika.

Kako proslaviti Dan materinskog  jezika

  • Posvetite jedan svoj sat u ovom tjednu jezičnoj raznolikosti u razredu u kojima ima inojezičnih i višejezičnih učenika.
  • Potaknite djecu da koriste svoje materinske jezike kako bi se predstavili i razgovarali o svojoj obitelji i kulturi.
  • Neka vas vaš inojezični učenik nauči jedan izraz na svom materinskom jeziku. Naravno, uključite učenike toga razreda.
  • Slavite kulturu tako da čitaju poeziju, pričaju priču ili pjevaju pjesmu na svom materinskom jeziku.
  • Mogu se prikazati slike i crteži učeniku važnih trenutaka s natpisima na materinskom jeziku.

 

JESTE LI ZNALI?

 Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. Obrazovni sustavi širom svijeta  zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskog znanja.

Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO.

Stoga Međunarodni dan materinskoga jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Naši učenici polaznici inojezičara uz svoje voditeljice učiteljice Janju Kolak i Miru Topić izradili su prigodne plakate.