Dan kravate

Dan kravate

O kravati

Kravata je poznati hrvatski proizvod, odjevni predmet i simbol uglađenosti. Proizvod se raširio Europom u 17. stoljeću. Dan kravate obilježava se 18. listopada, od 2003. godine kada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene.

 

Zanimljivosti

Iako to možda ne znaju svi, ali kravate mogu upućivati na nečiju osobnost ili raspoloženje. Plava kravata predstavlja tihog i poštenog muškarca, crvena tajanstvenog pustolova, a crna umjerenog, elegantnog i zatvorenog muškarca te se nosi na sprovodima. Žuta kravata predstavlja ljude ispunjenog života ili one koji žele biti u središtu pozornosti, a zelena konzervativnog muškarca koji ne vole promjene.

Kravate u našoj školi

Na Dan kravate malo je djece nosilo kravatu, jer je većina zaboravila. Međutim, većina je profesora nosila kravatu, a pojedine su nam posebno „upale u oči“.

Profesorica engleskog jezika, Zdenka Sokač, imala je jako zanimljivu kravatu. Zapravo, nosila je ogrlicu napravljenu od bijelih bisera u obliku kravate. Profesorica nam je ispričala da se ta kravata u njenoj obitelji prenosi s koljena na koljeno.

Lucija Juratovac, Petra Posavec i Zrinka Naglić, 6.c