Čitati knjigu ili gledati film snimljen po knjizi?

Čitati knjigu ili gledati film snimljen po knjizi?

Mnogi od nas koji su pročitali neku knjigu i nakon toga pogledali film snimljen po toj knjizi, primijetili su brojne pojedinosti koje u filmu nedostaju, a u knjizi su prisutne.

Mislim da je knjiga obično puno zanimljivija i poučnija od filma iz mnogih razloga. Trenutno čitam uspješno djelo Louise May Alcott „Male žene“ (za koje sam sigurna da ste barem čuli, možda i pročitali). Prema knjizi „Male žene“ snimljen je i film više puta u različitim razdobljima, a najpoznatiji je film snimljen 2019. godine. Kada sam pogledala film, odlučila sam pročitati knjigu s pretpostavkom da će biti razlike, ali ne velike. Bila sam u krivu.

Glavni je lik Jo March. Jo je jedna od četiriju sestara oko kojih se vrti radnja. Kada sam pogledala film, prvo sam mislila da je Jo loša osoba zbog njezinih ljutih ispada, ali u knjizi je njezino ponašanje pojašnjeno i zapravo sam suosjećala s njom. U filmu se čini kao da joj je bilo žao, ali ne toliko koliko u knjizi. Saznala sam iz knjige da je ona jedna od onih ljudi što imaju grižnju savjesti koju slušaju nakon svojih pogrešaka, a to je čini dobrom osobom. Mislim da i u drugim knjigama možemo promijeniti pogled na neki lik.

Film traje tek nekoliko sati dok knjige imaju mnogo stranica, mislim da i po logičnom zaključivanju  možemo pretpostaviti da su knjige mnogo opširnije i detaljnije jer ne može sve stati u film, ali obično najvažniji dijelovi knjige jesu u filmu. Dobri su primjeri također Kronike iz Narnije i serijal o Harryju Potteru. Pročitala sam te knjige i pogledala filmove te sam primijetila istu situaciju. Mislim da su filmovi zabavni i informativni, ali su knjige ipak bolje, opširnije i zanimljivije. Ako vas zanima neka knjiga koja je ekranizirana, tj. po kojoj je snimljen i film, preporučujem da prvo pročitate knjigu, a zatim pogledate film.

 

Tara Kosec, 6.e