16. 11. MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

16. 11. MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Tolerirati ili podnositi je način postupanja ili stajališta o ljudima, stvarima ili idejama koje ne smatramo vrijednima i poželjnima, ali ih svejedno uvažavamo i poštujemo.

Postoje dvije razine: kognitivna i emocionalna.

Na kognitivnoj razini ljudi sebi priznaju da im se ne sviđaju običaji neke zajednice, ali ih poštuju.

Na emocionalnoj razini, tolerancija zapravo znači potiskivanje negativnih emocija prema nekomu ili nečemu i sprečavanje njihova izražavanja.

Svatko od nas ima različita mišljenja, stavove i ideje, ali svi smo mi dio zajednice i trebamo poštovati različitost kod drugih ljudi. Nekada se treba staviti u tuđe cipele i zamisliti kako bi nama bilo da nas osuđuju za naše ideje i stvari koje volimo.

Napisali: učenici 8.c razreda

BUDIMO TOLERANTNI SVAKI DAN, A NE SAMO DANAS NA MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE.

Učenici 8.c razreda Roko Adamović, Fran Čulina i Matija Prgeša izradili su prigodan plakat:

 

Projekt NA KRILIMA TOLERANCIJE tijekom proteklog se mjeseca realizirao u našoj školi pod vodstvom pedagoginje Katje Zvonarek i učiteljice informatike Katarine Radanović Klipa te uz pomoć pripravnice pedagoginje Lane Krajačić. U projekt se aktivno uključilo 25 razrednih odjela naše škole sa svojim učiteljicama i razrednicama.

Projektom smo zajednički obilježili Međunarodni dan nenasilja, Međunarodni dan međusobnog pomaganja, Svjetski dan ljubaznosti i Međunarodni dan tolerancije.

 

Učenici su pozvani na međusobno poštivanje različitosti i suradnje te su aktivno uključeni da promisle o vrijednostima SOLIDARNOSTI, ZAJEDNIŠTVA, SUOSJEĆANJA, ZAHVALNOSTI, LJUBAVI, OPRAŠTANJA, SURADNJE, TOLERANCIJE, UVAŽAVANJA, VELIKODUŠNOSTI, DAVANJA I NESEBIČNOSTI.

Rezultat projekta velika su krila postavljena u našem školskom holu kojima želimo prenijeti važnu poruku:

Tražimo li nešto što je svima zajedničko – to je da smo različiti!

Naši su učenici pod vodstvom prof. Sanje Matage u sklopu izvannatstavne aktivnosti Radio Tituš i prof. Maje Sokač u sklopu izvannastavne aktivnosti ZAG (Zajednica aktivnih građana) snimili i radijsku emisiju koju možete poslušati na poveznici:

DAN TOLERANCIJE 2023 – YouTube

Uz to, naša je učenica Leda Korač iz 4. e razreda pod mentorstvom svoje učiteljice Snježane Krezo osvojila nagradu povodom natječaja Foruma za slobodu odgoju za svoj strip pod nazivom Kako je to biti biti…?

Poruka rada jest: Biti jedinstven, biti različit,  biti svoj! Ledin strip možete vidjeti u nastavku:

Konkurencija je bila velika, od srca čestitamo našoj Ledi! BRAVO. 😊

Također, u natječaju je sudjelovala i učenica Leona Crnković iz 4.d pod mentorstvom svoje učiteljice Sare Barun. Njezin rad možete vidjeti u nastavku:

Uz njih su u natječaju su sudjelovali i učenici 4.f razreda pod mentorstvom učiteljice Kristine Kordine. Njihov plakat možete vidjeti u nastavku: